*
Bettingsider

erdenscupen i Skihopp 2024/25

Revansjesugne norske skihoppere er klar for å ta fatt på en ny verdenscupsesong. Høydepunktene kommer som perler på en snor med VM i Trondheim som en ekstra gulrot for de norske hopperne.

Skihopp er en populær vintersport med stor forankring i den norske befolkningen. Norge har flere av tidenes beste skihoppere, vi har verdens største skibakke i Vikersund (sammen med Planica), der Stefan Kraft har verdensrekorden med 253,5 meter. Vikersundbakken har også verdensrekorden for kvinner etter at vår egen Silje Opseth klinte til med 230,5 meter under Raw Air i mars.

Norge er fast arrangør av Raw Air, en prestisjetung turnering som virkelig har fått fotfeste i hoppkalenderen hvert år. Den tysk-østerrikske hoppuka, VM i Trondheim og Raw Air er altså blant de store høydepunktene i vinteren som kommer. Ikke minst veier det som vanlig ekstra høyt å jakte på sammenlagtseieren i verdenscupen.

Se også: Odds på Verdenscupen i Skihopp

Verdenscupen i Skihopp 2024/2025 menn: Program & Kalender

Her er hele programmet med alle arrangementer i hopp-VM 2024/2025:

Dato Disiplin Sted
Periode 1
22/11 Mikslag Lillehammer, Norge
23/11 Individuell, kvalifikasjon Lillehammer, Norge
24/11 Individuell, kvalifikasjon Lillehammer, Norge
29/11 Kvalifikasjon Ruka, Finland
30/11 Individuell Ruka, Finland
01/12 Individuell, kvalifikasjon Ruka, Finland
06/12 Kvalifikasjon Wisla, Polen
07/12 Individuell Wisła, Polen
08/12 Individuell, kvalifikasjon Wisła, Polen
13/12 Super Team Titisee-Neustadt, Tyskland
14/12 Individuell, kvalifikasjon Titisee-Neustadt, Tyskland
15/12 Individuell, kvalifikasjon Titisee-Neustadt, Tyskland
20/12 Kvalifikasjon Engelberg, Sveits
21/12 Individuell Engelberg, Sveits
22/12 Individuell, kvalifikasjon Engelberg, Sveits
Hoppuka
28/12 Kvalifikasjon Oberstdorf, Tyskland
29/12 Individuell Oberstdorf, Tyskland
31/12 Kvalifikasjon Garmisch-Partenkirchen, Tyskland
01/01 Individuell Garmisch-Partenkirchen, Tyskland
03/01 Kvalifikasjon Innsbruck, Østerrike
04/01 Individuell Innsbruck, Østerrike
05/01 Individuell Bischofshofen, Østerrike
06/01 Individuell Bischofshofen, Østerrike
Periode 3
18/01 Team Zakopane, Polen
19/01 Individuell, kvalifikasjon Zakopane, Polen
24/01 Kvalifikasjon Oberstdorf, Tyskland
25/01 Individuell Oberstdorf, Tyskland
26/01 Individuell, kvalifikasjon Oberstdorf, Tyskland
31/01 Mikslag Willingen, Tyskland
01/02 Individuell, kvalifikasjon Willingen, Tyskland
02/02 Individuell, kvalifikasjon Willingen, Tyskland
08/02 Mikslag Lake Placid, USA
08/02 Individuell, kvalifikasjon Lake Placid, USA
09/02 Individuell, kvalifikasjon Lake Placid, USA
14/02 Kvalifikasjon Sapporo, Japan
15/02 Individuell Sapporo, Japan
16/02 Individuell, kvalifikasjon Sapporo, Japan
VM på Ski
01/03 Kvalifikasjon Trondheim, Norge
02/03 Individuell Trondheim, Norge
05/03 Mikslag Trondheim, Norge
06/03 Team Trondheim, Norge
07/03 Kvalifikasjon Trondheim, Norge
08/03 Individuell Trondheim, Norge
Raw Air
12/03 Kvalifikasjon Oslo, Norge
13/03 Individuell Oslo, Norge
14/03 Skiflyging, kvalifikasjon Vikersund, Norge
15/03 Skiflyging, individuell Vikersund, Norge
16/03 Skiflyging, kvalifikasjon,  individuell Vikersund, Norge
Periode 6
21/03 Kvalifikasjon Lahti, Finland
22/03 Individuell Lahti, Finland
23/03 Super Team Lahti, Finland
27/03 Kvalifikasjon Planica, Slovenia
28/03 Individuell Planica, Slovenia
29/03 Team Planica, Slovenia
30/03 Individuell, kvalifikasjon Planica, Slovenia

Uro ga negative ringvirkninger

Fjoråret var preget av all uroen rundt landslagssjef Alexander Stockl. Det hele startet med at de norske hopperne sendte et hemmelig brev til Skiforbundet, bak ryggen på sin trener. I brevet skal hopperne ha ytret misnøye med trenerens metoder og oppfølging. Misnøyen skal ha kommet som følge av skuffende VM-resultater i januar i fjor.

Fikk massiv oppmerksomhet

Hele saken fikk kontinuerlig dekning i mediene resten av sesongen. Det virket som alle skulle ha en mening, og Stockl opplevde til dels stor støtte i befolkningen. Det er ikke til å legge skjul på at østerrikeren har oppnådd store resultater som landslagssjef, og nærmest snudde norsk hoppsport på hodet med positivt fortegn.

Mange kjærlighetsforhold tar imidlertid slutt, og all uroen preget hoppleiren. Noe som medførte vekslende og til dels skuffende resultater gjennom fjorårsvinteren.

Magnus Brevig vikarierte som landslagssjef i fjor, og det er nå klart at Brevig får jobben på permanent basis. Han har vært trener på landslaget siden 2009, og bør ha alle forutsetninger for å lykkes i jobben. Ikke minst er han godt likt blant hopperne.

I tillegg er Jan-Erik Aalbu ansatt som ny hoppsjef i Skiforbundet, og det virker som roen endelig har senket seg i hoppleiren.

Klarer Granerud å slå tilbake?

Hopperen som kanskje opplevde størst skuffelse i fjor var Halvor Egner Granerud. Etter å ha vunnet verdenscupen sammenlagt både i 2020/21 og 2022/23 slet han tungt forrige sesong, kun med sporadiske lyspunkter.

Granerud har totalt 25 seire i verdenscupen og han vant dessuten den tysk-østerrikske hoppuken i 2022/23. For øvrig den første nordmannen siden Anders Jacobsen i 2006/07 som klarte den bragden. Vi er derfor utrolig spent på å se om Granerud finner tilbake til seg selv igjen den kommende vinteren.

I hopp er marginene utrolig små og det er mange eksempler på hoppere som plutselig faller helt gjennom fra en sesong til den neste. Vi tror imidlertid at Granerud mestrer utfordringen og igjen blir å finne jevnlig på seierspallen. Etter fjorårssesongen tror vi imidlertid det blir tøft å vinne verdenscupen sammenlagt, så vi nøyer oss med å gi ham et joker-stempel.

Norge har flere som kan hevde seg

Norge har imidlertid flere enn Granerud som kan hevde seg helt i toppen. I fjor var flere av de norske hopperne flere ganger på pallen. «Kvalik»-hopperen Johann Andre Forfang vant to verdenscuprenn og fikk endelig betalt for hardt arbeid gjennom en årrekke. I tillegg var også Marius Lindvik og Kristoffer Eriksen Sundal på pallen i fjor, mens Robert Johansson kom sterkt mot slutten av sesongen.

Så når vi skriver at det norske laget slet i motbakke i fjor er det selvsagt med visse modifikasjoner, der man absolutt hadde noen lyspunkter.

Oppsummert kan vi konkludere med at samtlige av de norske herrehopperne er gode nok til å stå på pallen i enkeltrenn. Vi frykter dog at den kommende sesongen kan bli en slags mellomsesong der tiden etter Stockl skal få lov til å sette seg.

Det betyr trolig flere sporadiske pallplasseringer, men der kampen om sammenlagttrofeet trolig blir utkjempet av andre enn de norske hopperne.

Kvinnene kan også slå fra seg

På kvinnesiden har Norge et par meget sterke kort, i hvert fall om man tar utgangspunkt i fjoråret. Hoppsport er som nevnt svært marginalt, men både Eirin Maria Kvandal og Silje Opseth markerte seg på en flott måte forrige sesong.

Kvandal vant tre verdenscuprenn og stakk av med sammenlagtseieren i Raw Air. Silje Opseth fulgte opp med to verdenscupseire og satte verdensrekord for kvinner med 230,5 meter under Raw Air-konkurransen i Vikersund.

Bak disse består for øvrig landslaget av Thea Minyan Bjørseth og Anna Odine Strøm. Sistnevnte vant tre verdenscuprenn i 2022/23-sesongen, så vi har et kvinnelandslag som virkelig kan slå godt fra seg – selv i tomrommet etter at Maren Lundby la opp.

Sulteforet på ny sammenlagtseier

Til tross for noen verdenscupseire av de norske kvinnene de siste par sesongene, så mangler vi noen som virkelig er med og kjemper om sammenlagtseieren i den totale verdenscupen. Maren Lundby vant sammenlagt 3 år på rad mellom 2017/18-2019/20, men siden har vi glimret med vårt fravær der norske hoppere heller ikke har maktet å stå på pallen sammenlagt.

Vi tror dog at Silje Opseth kan være hopperen som knekker koden. Holder hun seg skadefri og får en god start på sesongen, tror vi Hole-jenta har det som skal til for å kjempe om sammenlagttrofeet.

Spill på kihopp på oddsen!

OddsNet håper at bookmakerne kjenner sin besøkelsestid og tilbyr masse spenstig odds fra den kommende hoppsesongen. Vi vet at flere jevnlig tilbyr både vinner- og H2H-odds, og i den anledning håper vi på et bredt utvalg av odds både for herrene og kvinnene i den kommende hoppsesongen.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1288 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser