*
Bettingsider

Langrenn: Odds på Verdenscupen 2024/25

De norske herrene tok storeslem i verdenscupen sammenlagt i fjor. Ikke bare tapetserte de norske løperne pallen, men de tok fullstendig storeslem med topp fem på sammenlagtlisten.

Verdenscupen deles opp der man konkurrerer om verdenscupen sammenlagt (alle øvelser), men i tillegg deles det opp i to cuper, nemlig distansecupen (20 renn i fjor), samt sprintcupen (13 renn i fjor).

Harald Østberg Amundsen vant verdenscupen sammenlagt, og han tok også hjem seieren i distansecupen. Johannes Høsflot Klæbo ble nummer to i verdenscupen sammenlagt. Han tok også andreplassen i distansecupen, mens han som ventet vant sprintcupen der han allerede må sies å være tidenes beste utøver.

Odds på Langrenn, Sprint, Menn: Hvem vinner Verdenscupen?

Norske Johannes Høsflot Klæbo er storfavoritt til å vinne herrenes sprintkonkurranse. Du får utrolige odds på 1.25 på ham som sammenlagtvinner!

Finn alle odds på langrennssprint hos Rabona:

Vinner Odds
Johannes Høsflot Klæbo 1.25
Erik Valnes 5.00
Lucas Chavanat 8.00
Federico Pellegrino 21.00
Ansgar Evensen 21.00
Even Northug 21.00
Håvard Solås Taugbøl 21.00
Richard Jouve 70.00
Harald Østberg Amundsen 70.00
Edvin Anger 80.00
Valerio Grond 100.00
Matz William Jenssen 130.00
Marcus Grate 150.00
Janik Riebli 150.00
Ben Ogden 250.00
Lauri Vuorinen 250.00
James Clinton Schoonmaker 250.00

Odds på Langrenn, Sprint, Kvinner: Hvem vinner Verdenscupen?

For kvinnene er det også en nordmann som er favoritt til å vinne verdenscupen sammenlagt.

Det er imidlertid nærmere enn for herrene, og du får foreløpig odds 2.25 for at Kristine Stavås Skistad vinner.

Odds fra Rabona:

Vinner Odds
Kristine Stavås Skistad 2.25
Linn Svahn 2.25
Emma Ribom 7.00
Jonna Sundling 7.00
Maja Dahlqvist 14.00
Nadine Faehnreich 26.00
Johanna Hagström 70.00
Tiril Udnes Weng 70.00
Jessica Diggins 100.00
Colleta Rydzek 100.00
Victoria Carl 150.00
Jasmi Joensuu 150.00
Laura Gimmler 150.00
Lotta Udnes Weng 150.00
Frida Karlsson 250.00
Julia Kern 250.00
Jasmin Kahara 250.00
Mathilde Myhrvold 250.00

Utenlandsk lysglimt

Den eneste av cupene der de norske herrene ikke endte topp 4 var i sprint. Franske Lucas Chavanat tok en fortjent tredjeplass. For internasjonal langrenn, på herresiden, var dette ekstremt viktig. Norges dominans er nærmest brutal og kan i verste fall drepe interessen (internasjonalt) på sikt. Det er noe selv oss nordmenn IKKE ønsker.

Det føles litt feil å skrive det, men undertegnedes største ønske for den kommende sesongen er en utlendig på pallen også i verdenscupen sammenlagt. I fraværet av russerne som er utestengt fra verdenscupen (etter invasjonen av Ukraina), har konkurransen i toppen gått fra noen rivende oppgjør til å ligne på rene norgescup-løp.

Man kan selvsagt diskutere om russerne burde fått lov til å delta, eventuelt under nøytralt flagg slik som i en del andre idretter. Eller som i tennis der russerne får delta som normalt, men i langrenn blir dette problematisk.

Deres største stjerne (Bolsjunov), samt Elena Velbe er ekstremt støttende til Putin-regimet. Noe som alene nærmest dreper alle muligheter om en retur til verdenscupen for de russiske løperne.

Ny norsk dominans

Hva kan vi vente oss fra den kommende sesongen? «Dessverre» tror vi på nok en sesong der de norske herreløperne gjør opp seg imellom. Johannes Høsflot Klæbo har vunnet verdenscupen fire ganger og jakter nummer fem.

Han har kun Bjørn Dæhlie (6) og Gunde Svan (5) foran seg på listen over flest sammenlagtseire. Dersom Høsflot Klæbo klarer å finne den nødvendige motivasjonen har han fortsatt flere toppsesonger inne, noe som gjør at vi gir ham favorittstempelet foran den kommende sesongen.

Med sin store dominans i sprint, samt egenskaper også på distanse tror vi det blir ekstremt krevende for Harald Østberg Amundsen å forsvare sin tittel. Ellers ble Erik Valnes, Pål Golberg og Martin Løvstrøm Nyenget henholdsvis nummer tre, fire og fem sammenlagt i fjor.

Det er overhodet ikke utenkelig at de samme utøverne blir med å kjempe om en pallplass også denne sesongen.

Se dog opp for Simen Hegstad Kruger, i hvert fall på de lengste distansene. Er han skadefri og ikke minst sykdomsfri er han trolig den beste distanseløperen i langrennssirkuset.

Svensk skremmeskudd?

I sprint har vi flere som kan stå på pallen i hvert enkelt renn. Bak Høsflot Klæbo har man først og fremst Erik Valnes (nummer to i sprintcupen i fjor), men også Håvard Taugbøl og Even Northug er pallkandidater i sprintløp. Det skal dog bli spennende å se om franske Chavanat klarer å nærme seg nordmennene enda mer enn i fjor, og så har vi håp om at en svenske kan yppe seg litt i enkelte sprintrenn.

Våre «hatoppgjør» mot svenskene er nærmest total mangelvare, noe som faktisk er et stort savn hos mange. Sverige hadde ingen utøvere som endte topp 10 i verdenscupen sammenlagt i fjor. De hadde dog et lite lyspunkt i sprint der Edvin Anger ble nummer åtte.

22-åringen vant ungdoms-OL i sprint for et par år siden da han også ble nasjonal mester på distansen. Fortsetter han fremgangen og utviklingen kan han på sikt bli en seriøs utfordrer (i sprint) også for nordmennene. Kanskje allerede i den kommende sesongen?

Ting snudd på hodet blant kvinnene

Hos kvinnene har Norge også vært vant til stor dominans. Vi tenker selvsagt først og fremst på Marit Bjørgen og Therese Johaug, men etter at de la opp har Norge opplevd et skikkelig tomrom resultatmessig.

Heidi Weng vant totalcupen i 2016/17 og 2017/18. Hun vant også Tour de Ski de samme årene og har fem VM-gull. Hun har dog rukket å bli 33 år og har opplevd en del vekslende resultater de siste sesongene.

Tiril Udnes Weng vant verdenscupen sammenlagt så sent som 2022/23, men vant faktisk kun ett enkeltrenn hele sesongen. Sammenlagt tror vi dessverre ingen av de norske utøverne har noen sjanse til pallplass sammenlagt, men i sprint derimot.

Vår nye stjerne

I sprint har Sverige dominert stort de siste sesongene. Akkurat som de norske herrene hender det at Sverige tapetserer seierspallen i kvinnesprint, MEN nå har vi en norsk kvinne som vil være med å krige.

Kristine Stavås Skistad tok verden med storm i fjor. Hun ble nummer to i sprintcupen, men banket svenskene i flere enkeltrenn. Det ble nærmest litt «krig» mot svenskene der kommentarene tidvis haglet begge veier.

Mange synes Stavås Skistad fremstår vel cocky, men det er nettopp det langrennssporten trenger. Etter at Petter Northug ga seg har vi manglet litt ordkrig mot svenskene, og det er jo noe både nordmenn og svensker ønsker seg. Det får opp interessen både blant fans og journalister i begge land.

Spill på norsk vinner

Linn Svahn vant sprint sammenlagt i fjor med Stavås Skistad på andreplass. Så fulgte ytterligere fire svenske jenter på de fem neste plassene. Kun Jessica Diggins splittet svenskene med sin femteplass.

Med andre ord er dette øvelsen Sverige har dominert, men hvor kult hadde det ikke vært om Stavås Skistad detroniserte dem alle til vinteren? Vår nye norske helt vant totalt fem sprintrenn i fjorårssesongen, tre i fri teknikk og to i klassisk. Det å beherske begge stilarter er gull verdt, i hvert fall om man skal kunne vinne sammenlagt.

Vi veit at Stavås Skistad skapte litt furore under fjoråret og at svenskene går inn i den nye sesongen med litt nerver og usikkerhet i forhold til hva de kan forvente fra Skistad i den nye sesongen.

Vi tror hun fortsetter fremgangen og troner øverst på pallen (sprint) når den kommende sesongen er over. Vi anbefaler derfor et spill på Stavås Skistad som vinner av sprintcupen!

Kan Johaug faktisk vinne?

Foreløpig har vi ikke skrevet noe om Therese Johaug i anledning hennes comeback. Ja, dere leste rikitg. Johaug annonserte nylig, ikke overraskende, sitt comeback i langrennssporet. Målsettingen er selvsagt Ski-VM på hjemmebane i Trondheim.

Vi veit at Johaug har trent svært godt i sin «pensjonist»-tilværelse. Mange idrettsprofiler har dessuten vist mang en gang at de kommer tilbake sterkere enn noen gang etter fødsel.

Johaug er dog 36 år, så man skal selvsagt være litt måteholden med forventningene. Dessuten har hun vel signalisert at hun kun kommer til å gå utvalgte renn den kommende sesongen.

Akkurat det er en viktig faktor for de som vurderer å spille henne som vinner av verdenscupen sammenlagt. Det at hun trolig står over såpass mange enkeltrenn gjør at vi IKKE anbefaler oddsspill på henne i verdenscupen.

VM i Trondheim er dog en helt annen diskusjon. Der tror vi Johaug blir en naturlig gull/medalje-kandidat i alle renn hun går.

Hvem vinner verdenscupen sammenlagt?

Vi tror som nevnt ikke at Johaug kan regnes med som en realistisk vinnerkandidat i verdenscupen sammenlagt. Vi har også tipset om Stavås Skistad som vinner av sprintcupen, men hva med verdenscupen sammenlagt?

Dessverre ser vi ingen norske kort som kan hevde seg helt i toppen. Heidi Weng er for ustabil, men kan absolutt røske med seg noen pallplasser. Tiril Udnes Weng er neppe i stand til å gjenta seieren fra 2022/23.

Margrethe Bergane imponerte tidvis stort i enkeltrenn (distanse) i fjor og kan ta nye steg til vinteren. Men bak disse sier nok realismen at topp 10 plasseringer i enkeltrenn er det vi kan håpe på.

Suksess fra Johaug i enkeltrenn

Selvsagt i rennene der Therese Johaug står over. Vi er nærmest i ekstase over comebacket og svært spente på å se nivået hun ligger på. Ikke minst om man får odds fra enkeltrennene hun skal gå. Vi tror nemlig Johaug inntar langrennstoppen med et brak igjen og vinner flere av rennene hun skal gå.

Skal man først spille på en sammenlagtvinner blant kvinnene (alle renn) er det vanskelig å komme utenom fjorårsvinner Jessica Diggins. Gladlaksen fra USA har en utrettelig motor og går nær sagt alle renn.

Hun scorer jevnt og trutt med poeng både i sprint og i distanserenn. Hun får konkurranse fra løpere som Victoria Karl fra Tyskland og Kerttu Niskanen fra Finland. Ellers tok svenske løpere fem plasser blant de 10 beste i fjor.

Sprintmesteren Linn Svahn ble nummer to, mens Frida Karlsson ble nummer tre. Ebba Andersson skuffet og ble «kun» nummer ti sammenlagt.

Johaug gir en motivasjonsboost blant svenskene

Vi tror at løpere som Karlsson og Andersson kommer til å få et realt oppsving i både motivasjon og prestasjoner ene og alene fordi Therese Johaug gjør comeback. De svenske jentene, med de to i spissen, vil være ekstremt fokuserte på å vise Johaug hvor skapet skal stå.

Vi tror derfor returen til Johaug vil løfte nivået og intensiteten til det ytterste den kommende vinteren. Der vi forhåpentligvis får mange rivende dueller og sekundstrider der spenningen er til å ta og føle på.

Vi avslutter med en oversikt over sammenlagtvinnerne de 10 siste sesongene;

Vinnere av verdenscupen i langrenn sammenlagt siste 10 år (herrer)

  • 2023/24: Østberg Amundsen (NOR)
  • 2022/23: Høsflot Klæbo (NOR)
  • 2021/22: Høsflot Klæbo (NOR)
  • 2020/21: Bolsjunov (RUS)
  • 2019/20: Bolsjunov (RUS)
  • 2018/19: Høsflot Klæbo (NOR)
  • 2017/18: Høsflot Klæbo (NOR)
  • 2016/17: Johnsrud Sundby (NOR)
  • 2015/16: Johnsrud Sundby (NOR)
  • 2014/15: Cologna (SUI)

Vinnere av verdenscupen i langrenn sammenlagt siste 10 år (kvinner)

  • 2023/24: Diggins (USA)
  • 2022/23: Udnes Weng (NOR)
  • 2021/22: Neprjajeva (RUS)
  • 2020/21: Diggins (USA)
  • 2019/20: Johaug (NOR)
  • 2018/19: Flugstad Østberg (NOR)
  • 2017/18: Weng (NOR)
  • 2016/17: Weng (NOR)
  • 2015/16: Johaug (NOR)
  • 2014/15: Bjørgen (NOR)
Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1287 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser