*
Bettingsider

Tour de France 2024 Odds

Her kan du lese vår introduksjon til Tour de France 2024. Verdens største sykkelritt starter lørdag 29. juni og avsluttes søndag 21. juli. Vi har samlet de beste odds- og oddstipsene for Tour de France 2024 her.

Tour de France 2024 Vinnerodds

Jonas Vingegaard ble alvorlig skadet tidligere i år. Bookmakerne er fortsatt i tvil om tilstanden hans, så de tilbyr kun vinnerodds UTEN Jonas Vingegaard. Den absolutte favoritten er selvsagt Tadej Pogacar.

Her finner du de beste oddsene på vinneren av Tour de France 2024 hos Goldenbet.

Vinner Odds
Tadej Pogacar 1.33
Primoz Roglic 5.50
Remco Evenepoel 7.65
Carlos Rodriguez 17.00
Juan Ayuso Pesquera 25.10
Adam Yates 26.30
Egan Bernal 33.00
Jai Hindley 40.00
Sepp Kuss 40.00
Matteo Jorgenson 41.00
Enric Mas Nicolau 42.00
Simon Yates 44.00
Richard Carapaz 54.00
Felix Gall 66.00
Tao Geoghegan 68.00
Thomas Pidcock 80.00
Aleksandr Vlasov 80.00
Mikel Landa 105.00
David Gaudu 125.00
Issac Del Toro Romero 130.00
Lenny Martinez 130.00
Joao Almeida 150.00
Daniel Martinez Poveda 150.00
Pello Bilbao 150.00
Santiago Buitrago 155.00
Wilco Kelderman 175.00
Geraint Thomas 240.00
Wout Van Aert 250.00
Nairo Quintana 290.00

Alternative oddsspill

Oddsmessig finnes det liten verdi i spill på Pogacar. Per nå har de fleste bookmakerne vinnerodds med utgangspunkt i at dansken ikke deltar, noe som gjør et spill på Pogacar bortkastet. Vi anbefaler derfor å avvente spill helt inn mot rittstart når man med sikkerhet vet om Vingegaard deltar eller ikke. Kanskje får man sprek odds på dansken om han stiller. Samtidig er det naturlig å tro at vinneroddsen på Pogacar øker med flere tidel dersom dansken stiller til start.

Alternativt anbefales det å følge med på pallodds eller H2H-dueller i rittet. Vi kommer i den sammenheng tilbake til slike oddstips (per nå ligger det ikke slik odds ute enda).

Lavt omsetningskrav

100% opp til 5 500 kr.
Logo image for Visa Logo image for MasterCard Logo image for Astropay
Minimum innskudd 200

God på norsk fotball

Vinn opp til 300 000 kr i den ukentlige prognosen

500 kr. Gratisspill hver måned

100% opp til 1 000 kr.
Logo image for Visa Logo image for MasterCard Logo image for Skrill
Minimum innskudd 100

Opp til 35 000 kr. bonus på de 3 første innskuddene

Attraktive bonuskampanjer

Beste bettingside på E-Sport

350% opp til 2 000 kr.
Logo image for Visa Logo image for MasterCard Logo image for Neteller
Minimum innskudd 100

Tadej Pogacar jakter historisk «dobbel»

Lørdag 29. juni går startskuddet for årets Tour de France. 3-ukers rittet er for mange nordmenn sommerens store sportsbegivenhet. Et blodslit der man virkelig skiller «gutter» og menn, og der slovenske Pogacar blir mannen å slå (vant for øvrig rittet i 2020 og 2021).

Regjerende mester Jonas Vingegaard (vant både i 2022 og 2023) er i opptrening etter sin stygge velt i april, men spørsmålet er om han rekker å prikke inn toppformen i tide. Per nå er det ikke engang bekreftet om han stiller til start. Nettopp derfor seiler Pogacar opp som den naturlige favoritten, mens Vingegaard i beste fall blir en outsider/joker i kampen om gul trøye.

Rett og slett verdens beste syklist

Tadej Pogacar vant Giroen i suveren stil, og nå skal han prøve seg på en historisk dobbel ved også å vinne Tour de France. Kun noen få ryttere har klart bragden det er å vinne de to ikoniske 3-ukers rittene (Giro d’Italia/Tour de France) i samme år. Den siste som klarte det var Marco Pantani i 1998, og før det Miguel Indurain i både 1992 og 1993. Mange vil dog, med ganske stor sikkerhet, påstå at de bragdene ble utført med hjelp av doping.

Nå er spørsmålet om det er mulig å ta en slik dobbel UTEN bruk av dopingmidler. Den diskusjonen skal vi ikke kaste oss ut i, men det er vel en allmenn kjensgjerning at sykkelsporten er renere enn noen gang. Nettopp derfor er det nærmest umulig å vinne begge rittene i samme år, men Pogacar er et unikum og kan absolutt være mannen som klarer det. Ikke minst dersom danske Vingegaard ikke blir klar.

Pogacar vant altså Giro d’Italia og han var så suveren at rittet ble dørgende kjedelig for de som ønsket seg litt spenning i fjellene. Bare se på topp 5 sammenlagt, så skjønner man det store favorittstempelet også i Tour de France (dersom Vingegaard ikke blir klar);

  1. Pogacar
  2. Martinez +09:56
  3. Thomas + 10:24
  4. O’Connor + 12:07
  5. Tiberi + 12:49

Pogacar vant ikke bare sammenlagt. Han vant også seks etapper og var utrolig offensiv i fjellene (selv når han ikke trengte å være det). Pogacar har også vunnet andre ritt i 2024, blant annet Liege Bastogne Liege.

En viktig faktor for at Pogacar er så god er laget han sykler for (UAE Team Emirates). Laget er så godt sammensatt og balansert, og gir de ekstra prosentene som både beskytter og hjelper Pogacar på spesielt fjelletappene.

1000 kroners spørsmålet

Spørsmålet de fleste stiller seg er altså om Jonas Vingegaard blir klar til å kjøre Tour de France. Han har uttalt at han kun stiller dersom han er 100% rehabilitert etter den stygge skaden han pådro seg 4. april (brakk kragebeinet, flere ribbein og fikk i tillegg konstatert kollapset lunge). Skulle han bli 100% klar vil neste spørsmål være grunnlaget han da kommer inn i rittet med?

Med en lite gunstig oppladning spørs det om han blir så konkurransedyktig at han kan kjempe om sammenlagtseieren (han vant gul trøye både i 2022 og 2023). For skal man være i strand til å true Pogacar i sammendraget så MÅ man være maksimalt forberedt, og ikke minst klare å prikke inn en toppform. Husk at det ikke skal mer til enn en dårlig dag i fjellene for å bli hektet av. Vi krysser alt vi har for at dansken blir klar og stiller i tipp, topp shape. I så fall kan vi få noen helt sinnsyke dueller i fjellene.

Flere bein om sammenlagtseieren?

Det er selvsagt flere som ønsker å være med i kampen om den gule trøya. Andre navn som må nevnes er nok først og fremst Primos Roglic og Remco Evenepoel. I tillegg har man jokere i Egon Bernal og Carlos Rodriguez. Mange vil kanskje også ha med Adam Yates og Juan Ayuso Pesquera i diskusjonen, for å nevne de fremste – i hvert fall sånn på papiret.

For oss i OddsNet er disse kun outsidere av en grunn. Da snakker man realistisk sett om pallplass eller topp 5-10. Hvis Pogacar unngår skader og har klart å riste av seg Giroen er det ingen av navnene ovenfor som kan true ham. Skulle han dog få en reaksjon når det virkelig drar seg til i fjellene kan det fort bli interessant. Husk at det å kjøre både Giroen og Tour de France er en virkelig manndomsprøve dersom man faktisk skal vinne begge rittene. Det er derfor ingen garanti at sloveneren klarer det.

I våre øyne er  imidlertid Tadei Pogacar stor favoritt, men man skal selvsagt aldri avskrive Vingegaard. Utover de to mener vi det kun er Roglic og Evenepoel som kan nevnes som mulige vinnerkandidater.

Dersom Pogacar har klart å hente seg inn etter Giroen blir han den største favoritten. Vi hadde muligens sett annerledes på det dersom Vingegaard ikke hadde pådratt seg den stygge velten 4. april. Selv om han blir klar og stiller på startstreken ser vi ikke for oss at han er i 100% optimal form, noe han må være dersom han skal kunne true Pogacar.

Det vi vet er at Vingegaard er tilbake i trening. Han ankom denne uken Tignes i Frankrike for høydetrening og skal møte lagkompisene der etter at de kommer fra Critérium du Dauphiné. Ryktene forteller at det er rundt 50% sjanse for at dansken står på startstreken i Tour de France. Vi krysser som sagt alt vi har for at det skjer og at Vingegaard på mirakuløst vis når sitt beste nivå. Vi tror nemlig det kun er Vingegaard på sitt beste som kan matche Pogacar, og som nordmenn heier vi vel litt ekstra på Danmark – gjør vi ikke?

Verdens beste hjelperytter kan bli en joker

Sepp Kuss omtales ofte som «verdens beste hjelperytter» og han har virkelig vært en viktig bidragsyter for at Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene.

I fjor lot de Kuss kjøre for egne vinnersjanser da han vant Vuelta a Espana, den tredje av de store 3-ukers rittene. Det interessante her er nemlig hva laget velger å gjøre dersom Vingegaard ikke blir klar. Det mest trolige er da at Kuss rykker opp i rollen som kaptein, eventuelt at både han og Matteo Jorgenson får frie roller i fjellene. Eventuelt at en av dem får kapteinsrollen ut fra hvordan det går etter de første par fjelletappene.

Med Vingegaard ute og Kuss som kaptein blir plutselig Kuss en seriøs pallkandidat. Vi nevner i samme slengen at Jumbo-Visma sin tredje store sammenlagtrytter Primos Roglic har byttet lag fra i fjor (Bora-hansgrohe). De tre dominerte jo fullstendig i Vueltaen i fjor og tapetserte pallen. Kuss vant 17 sekunder foran Vingegaard, men det ryktes at teamledelsen ga ordre om at det skulle kjøres for Kuss.

Det viste uansett at Kuss ikke kan avskrives dersom han rykker opp som kaptein (altså om Vingegaard ikke blir klar). Det kan sammenlignes litt med Miguel Indurain som fungerte som hjelperytter for Pedro Delgado. Hadde han fått kjøre for egne sjanser et par år tidligere hadde han trolig vunnet enda mer enn han gjorde i sin fantastiske karriere. Kuss er kanskje ikke såå god, men det hadde vært utrolig spennende å se hvordan han eventuelt takler det dersom han går fra hjelperytter til lagets kaptein.

Norsk jubel med Uno-X?

Det norske laget Uno-X fikk en av de to friplassene under fjorårets Tour de France og skapte masse action på mange av enkeltetappene. De fikk dessuten flere topp 10 plasseringer, ikke minst på noen av de aller hardeste etappene. Faktisk kjørte laget inn flere premiepenger enn mange av storlagene. Høydepunktene ble to tredjeplasser, sjuende plass sammenlagt i klatrekonkurransen, hele elleve topp 10-plasseringer og ikke minst – hele laget kom helskinnet til Paris. Oppsummert en knalldebut av det norske laget.

Som norsk seer fikk man rett og slett en ekstra dimensjon til rittet. Uno-X rytterne var hissige på grøten og var kontinuerlig med i brudd, på innlagte spurter og i kampen om bakkepoeng. Taktikken var helt klart å være mest mulig synlig og virkelig markere seg når de først fikk sjansen. Laget markerte seg rett og slett så mye, med herlig offensiv kjøring, at de nok en gang har fått en av de to friplassene.

De norske seertallene fra Tour de France sendingene var også de høyeste på mange år, trolig takket være Uno-X sin debut i rittet.

Uno-X har dessuten flere topplasseringer fra ritt helt nylig, senest 3.juni da deres danske rytter, Magnus Cort, tok seieren på andre etappe av Critérium du Dauphiné. Dette var samtidig lagets første seier på verdenstouren, det øverste nivået i sykkelsporten. Så hvem vet, kanskje de tar hjem en etappeseier i årets ritt?

I så fall vil det bli norsk etappeseier nummer 20 i rittet. Her er våre tidligere vinnere av enkeltetapper i rittet;

Dag Otto Lauritzen i 1987 (vant opp legendariske Alp d’Hues), Thor Hushovd i 2002, 2004, 2006 (2), 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011 (2), Kurt Asle Arvesen i 2008, og Edvald Boasson Hagen i 2011 (2), 2017 og Alexander Kristoff i 2014 (2), 2018 og 2020.

Generell info om rittet

Første etappe har start i Firenze, Italia. Det er aller første gang rittet har start i Italia. Totalt går de tre første etappene i Italia. For første gang avslutter de ikke på velkjente Champs Elysse i Paris.

På grunn OL går avslutningen i stedet i Nice (21. juli). Den siste etappen er dessuten historisk av flere grunner enn lokasjonen. Vinneren av rittet blir eventuelt ikke avgjort før denne avslutningsetappen. Det blir nemlig ingen sjarmøretappe som kun er forbeholdt spurterne (slik man er vant med fra Paris). Denne gangen er siste etappe en individuell tempoetappe på 33,7 kilometer, så her kan vi i beste fall oppleve en sekundstrid som varer til the bitter end.

Totalt består rittet av 21 etapper, inkludert både fjelletapper og tempoetapper. Totalt skal rytterne gjennom 3492 kilometer. Eurosport og TV2 sender rittet på TV og streaming i Norge. På TV2 får du som vanlig lange sendinger som også inkluderer studio-sendinger, hver eneste dag under hele rittet.

Tour de France: Oversikt over etappene

  • 1. etappe, lørdag 29. juni: Firenze – Rimini – 206 km, kupert
  • 2. etappe, søndag 30. juni: Cesenatico – Bologna – 199 km, kupert
  • 3. etappe, mandag 1. juli: Plaisance – Torino – 230,5 km, flatt
  • 4. etappe, tirsdag 2. juli: Pinerolo – Valloire – 140 km, klatring/fjell
  • 5. etappe, onsdag 3. juli: Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas – 177,5 km, flatt
  • 6. etappe, torsdag 4. juli: Mâcon – Dijon – 163,5 km, flatt
  • 7. etappe, fredag 5. juli: Nuits-Saint-Georges – Gevery-Chambertin – 25,3 km, individuell tempo
  • 8. etappe, lørdag 6. juli: Semur-en-Auxois – Colombei-Les-Deux-Èglises – 183,5 km, flatt
  • 9. etappe, søndag 7. juli: Troyes-Troyes – 199 km, kupert
  • Mandag 8. juli: Hviledag (Orléans)
  • 10. etappe, tirsdag 9. juli: Orléans – Saint-Amand-Montrond – 187,5 km, flatt
  • 11. etappe, onsdag 10. juli: Èvaux-Les-Bains – Le Lioran – 211 km, klatring/fjell
  • 12. etappe, torsdag 11. juli: Aurillac – Villeneuve-sur-Lot – 204 km, flatt
  • 13. etappe, fredag 12. juli: Agen – Pau – 165,5 km, flatt
  • 14. etappe, lørdag 13. juli: Pau – Saint-Lary-Soulan (Pla d’Adet) – 152 km, klatring/fjell
  • 15. etappe, søndag 14. juli: Loudenvielle – Plateau de Beille – 198 km, klatring/fjell
  • Mandag 15. juli: Hviledag (Gruissan)
  • 16. etappe, tirsdag 16. juli: Gruissan – Nîmes – 189 km, flatt
  • 17. etappe, onsdag 17. juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Superdévoluy – 178 km, klatring/fjell
  • 18. etappe, torsdag 18. juli: Gap – Barcelonnette – 180 km, kupert
  • 19. etappe, fredag 19. juli: Embrun – Isola 2000 – 145 km, klatring/fjell
  • 20. etappe, lørdag 20. juli: Nice – Col de la Couillole – 133 km, klatring/fjell
  • 21. etappe, søndag 21. juli: Monaco – Nice – 33,7 km, individuell tempo

Fakta

  • Etappene vil gå gjennom fire land i 2024: Italia, San Marino, Monaco og selvsagt Frankrike
  • Etappe 9 har hele 14 gruspartier, gjennom 199km i Troyes
  • Den høyeste toppen rytterne skal opp er på 2802moh og er fjellovergangen Col de la Bonette i Alpene
  • Totalt vil rytterne ha gjennomført 53.230 høydemeter gjennom de 21 etappene av Tour de France 2024
  • 126 ryttere fordelt på 22 lag stiller til start

Tour de France 2024: Alle Lag

  • Alpecin-Deceuninck
  • Arkea-B & B Hotels
  • Astana Qazaqstan Team
  • Bahrain Victorious
  • Bora-Hansgrohe
  • Cofidis
  • Decthlon AG2R la Mondiale Team
  • EF Educaton – Easypost
  • Groupama-FDJ
  • Ineos Grenadiers
  • Intermarché-Wanty
  • Israel-Premier Tech
  • LIDL-Trek
  • Lotto Dstny
  • Movistar Team
  • Soudal Quick-Step
  • Team DSM-Firmenich Postnl
  • Team Jayco Alula
  • Team Visma / Lease a Bike
  • Totalenergies
  • UAE Team Emirates
  • Uno-X Mobility

Hvordan forstå rittet enda bedre?
Når man følger Tour de France via TV-skjermen er det mye å sette seg inn i. Det er nemlig veldig mye å sette seg inn i, men jo mer du kan desto morsommere blir det å følge etappene live.

Lagene kjemper om ulike trøyer og det varierer hvilke lag som kjører for de ulike trøyene. OddsNet prøver å hjelpe deg til å bli en ekte Tour de France ekspert.

Trøyene

Den gule ledertrøyen (The mailot jaune)

Denne trøya bæres av den rytteren som til enhver tid leder rittet sammenlagt (General Classification). Altså rytteren som har syklet raskest sammenlagt for alle etappene.

Den grønne trøyen (maillot vert)

Denne trøya bæres av den som har sikret seg flest spurtpoeng gjennom rittet. Det er flere måter å sanke poeng gjennom Tour de France. Først og fremst gjennom en best mulig sluttplassering på de flate etappene, men også ved innlagte spurter underveis på etappene.

Vår egen Thor Hushovd vant den grønne trøya i Tour de France i både 2005 og 2009.

Klatretrøya (polkadott)

Denne trøya bæres av den rytteren som har sanket flest poeng på de kategoriserte stigningene underveis i løpet, først og fremst på fjelletappene. Men man kan også sanke noen poeng på de ikke fullt så tøffe etappene, men der det likevel er litt kupert og gjerne noen små stigninger. Desto vanskeligere fjell å bestige, desto mer poeng kan syklisten sikre seg.

Det er altså ikke kun den gule sammenlagttrøya man kjemper om. Både spurttrøya og klatretrøyen henger svært høyt, og man har flere lag der for eksempel den grønne trøya og etappeseire er største målsetting.

Ryttertypene

For å vinne trøyene ovenfor fordrer det dessuten at du er en bestemt type rytter. Vi nordmenn ble bortskjemt med Thor Hushovd som var blant verdens beste spurtere, men også kunne kjøre i solobrudd. En såkalt sprinter er en sterk rytter som kan utføre høyhastighets brudd og det er slike ryttere som først og fremst kjemper om den grønne trøya. Vinner du den er du rett og slett den beste spurteren i feltet.

Av nåværende syklister må vi som nordmenn sette vår lit til Aleksander Kristoff. Alderen begynner å innhente ham, men han har tatt et par sterke etappeseire nylig og han kommer nok til å være med i kampen om enkelte etappeseire.

For å vinne klatretrøya fordrer det at du er en type rytter som spesialiserer seg i kupert terreng og ikke minst evner å takle de tøffe fjelletappene. Da snakker vi som regel om små og lette ryttere.

Temporytter

De beste temporytterne er de som er mest utholden og som klarer å opprettholde høy fart over en lang periode. Vår egen Tobias Foss ble verdensmester på tempo i 2022, for øvrig en av tidenes største skreller i VM-sammenheng.

Veikaptein (road captain)

Dette er som regel en erfaren rytter med ansvar for å gjennomføre en langsiktig strategi, og ikke minst sikre at hver rytter på laget går til rett sted og til rett tid. Balansegangen i forhold til en slik timing er ofte det som kan være helt avgjørende for om en rytter klarer å være med i det avgjørende bruddet på en etappe. Veikapteinen har altså en viktig rolle i denne fasen.

Beskyttende rytter (protected rider)

Dette er rytteren som er utpekt til å gå for etappeseier. Ikke minst er det de beste rytterne som kjemper om topplassering sammenlagt. Det kan være alt fra en klatrespesialist på en bestemt fjelletappe, en sprinter på en flat etappe eller som nevnt en sammenlagtfavoritt.

Hjelperytterne

Dette er lagkameratene til den beskyttende rytteren (lagets kaptein). Det går på alt fra å beskytte dem fra vinden, fysisk beskytte dem fra andre ryttere eller rett og slett hente vann til dem fra lagbilen. En uglamorøs rolle som internasjonalt kalles «domestique».

Vi har tidligere i artikkelen omtalt Sepp Kuss som omtales som verdens beste hjelperytter, men det er først og fremst på de harde fjelletappene der han tar føringer og setter opp høy fart på de tøffe stigningene. Alt for at kapteinen skal bruke minst mulig krefter frem til det virkelig skal avgjøres.

Norske Vegard Stake Laengen var en viktig hjelperytter for Tadej Pogacar når han vant den gule trøya i både 2020 og 2021. Hjelperytterrollen kan være veldig ulik i omfang. Et lag har flere hjelperyttere som hver for seg har sine bestemte oppgaver på en etappe.

Rytternes posisjonering

Peloton (hovedfeltet)

Rett og slett den største gruppen med ryttere på en etappe.

Paceline (Formasjon)

Når ryttere organiserer seg i en enkelt eller dobbel linje for å oppnå aerodynamisk ly fra rytteren foran seg. Ryttere vil da rotere ved å trekke seg ut og tilbake fra linjen. Så går neste rytter frem for å beskytte. Når ryttere gjør dette vil det være tyngst for den som trekker gruppen, og derfor vil de spare energi ved hjelp av denne taktikken.

Breakaway (Rykket)

Når en eller flere ryttere klarer å stikke fra hovedfeltet (peloton) og går i et såkalt brudd.

Chase (Jakten)

Ryttere eller grupper av ryttere som prøver å hente inn «breakaway»-gruppen, men som sitter fast mellom «bruddgruppen» og «peloton/hovedfeltet».

Grupetto

Liten gruppe med ryttere som er blant de bakerste rytterne på etappen. Eksempel på dette kan være de harde fjelletappene der det dannes mange mindre grupper. De beste sprinterne har kun ett mål på disse etappene. Nemlig å komme til mål innenfor tidsfristen, og flere av disse rytterne sitter da samlet i mindre grupper langt bak hovedfeltet.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1287 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser