Odds på Oleksandr Usyk – Tyson Fury 2: Beste Odds & Oddstips
21. desember er det klart for ny tittelkamp i tungvektsboksing. Oleksandr Usyk og Tyson Fury møtes til omkamp etter at førstnevnte vant en omdiskutert poengseier i oppgjøret tidligere i år.
Den første kampen, i mai 2024, endte nemlig med en splittet avgjørelse blant dommerne. Usyk ble utropt som vinner med 115-112, 113-114 og 114-113, noe Fury var sterkt uenig i;
«Jeg mener jeg vant den kampen. Jeg tror han vant noen av rundene, men jeg vant flertallet av dem». Fury gikk imidlertid enda lenger og antydet at Usyk vant grunnet sympati for krigen mot Usyk sitt hjemland Ukraina. Undertegnede så kampen direkte og syntes den vippet rundt 50/50, kanskje med Usyk et lite hestehode foran. Så uttalelsene til Fury var i beste fall respektløst.
Odds på Usyk – Fury: Hvem vinner?
Bookmakerne vurderer Oleksandr Usyk som den klare favoritten til å vinne kampen mot Tyson Fury.
Den nåværende oddsen indikerer en sjansevurdering på 60-40.
Du får disse oddsene på Usyk – Fury hos N1 Bet:
Vinner | Odds |
---|---|
Oleksandr Usyk | 1.55 |
Tyson Fury | 2.35 |
Vi er svært overrasket over det solide favorittstempelet Usyk har fått foran omkampen. Vi minner om at det var en overraskelse blant både oddssettere og de fleste eksperter at han vant det første oppgjøret. Kampen var også så jevn at den kunne vippet begge veier.
Dersom Tyson Fury klarer å justere taktikken noe og kommer inn med et større fokus og sult denne gangen, så har han minst 50% sjanse til seier i omkampen. 2.35 i odds er rett og slett skjev odds og vi anbefaler derfor oddsspill på Tyson Fury som vinner av returkampen.
Argumenter som taler for Fury-seier
- Fury har større rekkevidde.
- Furys størrelse og kraft er en fordel for Fury om han klarer å bruke det til sin fordel.
- Jabben til Fury er kanskje den mest effektive i tungvektsboksing. Klarer han å gjøre den til et våpen i omkampen kan det vippe hans vei.
- Mental styrke!
Fury kjenner nå Usyks styrker og svakheter og har tidligere vist at han evner å reise seg fra motgang (kamp 2 mot Wilder er et perfekt eksempel).
- Fury får også en fordel dersom han klarer å involvere Usyk i flere nærkamper.
- Motivasjonsfaktor
Fury kommer trolig langt mer forberedt denne gangen der motivasjonen garantert er sky high. - Tempoet
Klarer Fury å diktere tempoet i kampen og gjøre den mer fysisk er det fordel Fury (Usyk trives med høyt tempo og teknisk boksing).
Oppsummert synes vi Tyson Fury har alle forutsetninger for å vinne omkampen mot Olaksandr Usyk. Men han MÅ komme med langt mer aggressivitet der han får brukt sin fysiske størrelse til en fordel, og der han ikke lar Usyk nøytralisere de største styrkene hans (spesielt jabben).
Selvsagt lettere sagt enn gjort, men man kan sammenligne litt med kampene mot Deontay Wilder der kamp 1 endte uavgjort. Til kamp 2 kom Fury en langt mer aggressiv tilnærming der han satte Wilder under konstant press og vant en overlegen seier.
Boksernes Record
Tyson Fury
- Kamper: 36
- Seire: 34
- Seire på knockout: 24
- Uavgjort: 1 (mot Deontay Wilder)
- Tap: 1 (mot Oleksandr Usyk)
Oleksandr Usyk
- Kamper: 22
- Seire: 22
- Seire på knockout: 14
- Uavgjort: 0
- Tap: 0
Nøkkelfaktorer som kan avgjøre omkampen til fordel Fury
- Høyde og rekkevidde
Fury rager hele 206 cm på strømpelesten og har en massiv rekkevidde (216 cm). Dette gir ham en ekstra edge i forhold til Usyk som «kun» er 191 cm høy med en rekkevidde på 198 cm.
- Styrke
Fury bruker størrelsen sin for alt det er verdt og forsøker å kontrollere kampene. Spesielt i nærkamper der han forsøker å presse motstanderen mot tauene.
- Jabben
Usyk klarte å nøytralisere jabben til Fury i første kamp. Klarer han det igjen? Hvis ikke er det klar fordel Fury.
Nøkkelfaktorer som kan avgjøre omkampen til fordel Usyk
- Fotarbeid og bevegelse
Usyk har trolig et av tidenes beste fotarbeid blant tungvektsboksere. Det lar ham blant annet skifte vinkler og fremstå uforutsigbar ovenfor motstanderen. Ikke minst ble det en avgjørende faktor i den første kampen mot Fury.
- Presisjon
Usyk er en mester til å lese motstanderen. Han utnytter åpninger med raske og presise kombinasjoner. Større boksere, som Fury, får en utfordring med å sette opp sine egne slagkombinasjoner mot Usyk.
Utfordringer som møter bokserne
I første kamp klarte Usyk å nøytralisere flere av Fury sine største styrker. Først og fremst gjennom raske bevegelser og presise kontringer. Fury må prøve å justere taktikken noe der han må bli mye flinkere til å holde Usyk på avstand med jabben sin. Jabben er også hans viktigste våpen i oppbyggingen av tyngre angrep, noe han sjelden klarte i kamp 1.
Usyk på sin side må forsøke å bygge videre på sin taktikk om å holde Fury i midten av ringen. Der han må unngå å bli fanget i nærkamper, noe som Fury vil profitere på grunnet sin fysiske styrke.
Ikke minst må Usyk igjen spille på kontinuerlig bevegelse slik at han klarer å nøytralisere jabben til Fury. Får Fury bruke den som han vil maler han som regel motstanderen i stykker.
Det mentale aspekter
Tyson Fury har vært åpen om at tapet mot Usyk var en ordentlig vekker for ham. Han har nå alt å bevise og er plutselig i en utfordrerposisjon. Rollene er snudd på hodet for Fury som trolig motiveres av å gjenvinne både sitt omdømme og ikke minst tungvektstronen.
Usyk på sin side bokset på seg mye selvtillit i første kamp og beviste at det er mulig å slå det fysiske beistet som Fury er. Han må dog være forsiktig med en 100% tilnærmet approach som i kamp 1. Fury kommer garantert til å gjøre noen justeringer, og det er viktig at Usyk selv har noe nytt å plukke fra bagasjen hvis det trengs. Boksere er kjent for sine våpen og styrker, men overraskelsesfaktoren er vel så viktig noen ganger. At man unngår å bli for forutsigbar.
Jabben til Fury kan være hans største våpen
Hvis Fury justerer strategien slik at han klarer å utnytte sin fysiske styrke bedre enn i kamp 1 blir han i våre øyne favoritten igjen. Spesielt jabben hans ble nøytralisert i mai. Den MÅ fungere bedre. Hovedfaktorene for hvorfor jeg fokuserer så mye på jabben hans er blant annet;
- Jabben lar ham holde motstanderne på avstand og han kan diktere tempoet i kampene. Dette tvinger de fleste til å bokse på Fury sine premisser. Jabben hindrer rett og slett motstanderen i å komme for nært.
- Han bruker også jabben til å forstyrre motstanderens rytme og forhindrer mange mulige kontraangrep.
- Fury bruker jabben til å sette opp angrep. Etter raske og presise jabber kan han følge opp med kraftige høyrehooks eller uppercuts.
- Jabben gjør ham utforutsigbar ved at motstanderen sjelden vet hva eller når Fury eventuelt følger opp med mer heavy angrep.
- Ved å bruke jabben tester han også motstanderens reaksjoner, fotarbeid og forsvar. Dette gir ham verdifull informasjon som han bruker til å foreta eventuelle justeringer underveis i kampene.
Oppsummert tør jeg påstå at nettopp jabben er Fury sin største styrke i bokseringen. Faktisk kan man si et den gir ham en høy bokse-IQ i måten han benytter den på. Jabben er på en måte fundamentet som lar Fury utmerke seg i boksingens Formel 1 divisjon.
Usyk sin fantastiske evne til å stå imot jabben til Fury
Med så stort fokus på jabben til Fury må jeg samtidig vektlegge grunnlaget for at Usyk nøytraliserte den så godt i første kampen.
- Eksepsjonelt fotarbeid som gjorde ham i stand til å komme med kontinuerlige «sidesteg» og der han hele tiden skiftet vinkler for å unngå å havne i sonen/linjen for Fury sin jabb.
- Han beveget seg konstant rundt i ringen for å gjøre det så vanskelig som mulig for Fury å lande rene og tunge treff.
- Kontringer!
Måten Usyk timet kontringene etter Furys jabb var enestående. Kort fortalt: Når Fury strakk seg for langt svarte Usyk med raske og presise kombinasjoner for å utnytte åpningene.
- Avstanden!
Nesten viktigst av alt var avstanden Usyk klarte å opprettholde. Det medførte at jabben til Fury stort sett bare sneiet han.
Oppsummert ser vi for oss en svært jevn returkamp der vi nok en gang kan få en match som må avgjøres av dommerpoeng. Det kan eventuelt bli så jevnt og omdiskutert at vi får en kamp 3 også. Slik oddsen er satt mener vi bestemt at det meste av verdien ligger i spill på Fury (selv om hjertet sier det motsatte.
Tyson Furys bakgrunn
Tyson Fury er, som noen kanskje har gjettet, oppkalt etter selveste Mike Tyson. Fury ble nemlig født midt i Tyson sin storhetstid på slutten av 1980-tallet. Furys far, som også var bokser, valgte navnet Tyson fordi sønnen ble født tre måneder for tidlig og kun veide litt over 500 gram ved fødselen.
Legene ga ham små sjanser for å overleve. Faren tenkte derfor at sønnens viljestyrke symboliserte kampvilje og styrke, inspirert av selveste Mike Tyson. Det er kanskje litt profeti over at Tyson Fury vokste opp til å bli en av de mest kjente tungvektsbokserne i moderne tid.
Amatørkarriere
Han representerte England på amatørnivå og vant flere regionale og nasjonale titler. Vant bronsemedalje under junior-VM i 2006. Fikk en amatørrekord på 31 seire og 4 tap.
Fury debuterte som proff i 2008 og vant den britiske samveldetittelen i tungvekt i 2011. Fikk sitt store gjennombrudd i 2015 da han slo legendariske Wladimir Klitschko på poeng. Det ga ham beltene i WBA, IBF, WBO og IBO og markerte samtidig Klitschkos 9 år lange dominans i tungvekt.
Oleksandr Usyk kan ikke omtales uten å nevne hans bakgrunn som amatørbokser og cruiservekter. Som amatør vant han OL-gull i London i 2012, VM-tittel i 2011, EM-gull i 2008.
Usyk ble profesjonell i 2013 som cruiservekter. En vektklasse som er kjent for å være teknisk krevende og der Usyk la grunnlaget for den bokseren han er i dag. Som cruiservekter vant Usyk alle de store beltene (WBA, WBC, IBF og WBO). Han ble ubestridt mester i 2018 (holdt alle beltene samtidig).
Usyk gikk opp til tungvekt i 2019. I 2021 beseiret han Anthony Joshua og ble tungvektsmester.
Usyk sin fortid fra cruiservekt gir ham en fordel som tungvekter gjennom teknisk finesse, god bevegelse og god utholdenhet. Kombinasjonen av disse faktorene er sjelden vare blant tungvektere.