Bettingsider

Melodi Grand Prix Norge Odds 2025

I januar 2025 er det igjen klart for Melodi Grand Prix. En norsk sangkonkurranse der vinneren får æren av å representere Norge i Eurovision senere på året.

Melodi Grand Prix og spesielt Eurovision har et solid fotfeste i store deler av den norske befolkningen. Vinneren av Melodi Grand Prix kvalifiserer seg altså som Norges bidrag i Eurovision senere på året. I 2025 holdes finalen for øvrig i Basel, Sveits fra 13. til 17. mai.

For mange er det tradisjon å by opp til fest når finalen arrangeres. Rett og slett et årlig høydepunkt i mange tusen norske hjem.

Odds på Norsk Melodi Grand Prix

Mange benytter både Melodi Grand Prix og Eurovision til å spille på oddsen. Mange spillselskaper tilbyr et hav av ulike oddsvarianter på disse begivenhetene. Spenningen er der uansett, men hva med å krydre det ytterligere med noen oddsspill i tillegg?

De fleste bookmakere tilbyr altså en rekke oddsspill fra både Melodi Grand Prix og Eurovision. Vanlige spillalternativer fra Eurovision pleier å være;

  1. Vinnerspill: Spill på hvilken nasjon eller artist som vil vinne konkurransen. Dette er det mest populære oddsspillet.
  2. Plassering (Topp 3, Topp 5, Topp 10): Her kan man satse på om et land vil havne blant de øverste plasseringene, for eksempel topp 3, topp 5, eller topp 10.
  3. H2H-spill: Dette innebærer å satse på hvilken av to utvalgte nasjoner eller artister som ender høyest på resultatlisten.
  4. Semifinaler: Man kan også satse på hvilke land som vil kvalifisere seg fra hver av semifinalene.
  5. Spesialspill: Noen bookmakere tilbyr spesialspill. F.eks. hvilken region vinneren kommer fra (f.eks. Skandinavia), eller hvilket språk sangen vil være på.

Oddsspill på Eurovision er trolig veldig populært grunnet konkurransens uforutsigbarhet. Oddsen kan for eksempel endre seg raskt etter hvert som flere land kunngjør sine bidrag eller når semifinalene gjennomføres.

Du har altså muligheten til å sette oddsspill i lang tid før en eventuell finale. Allerede før alle land har kunngjort sine bidrag er det fortløpende vinnerodds som eventuelt justeres etter hvert som flere bidrag blir klare.

Du finner stort sett de samme oddsspill mulighetene fra både Eurovision og Melodi Grand Prix, så her er mulighetene mange til å sikre deg noen ekstra kroner i tillegg til spenningen og underholdningsverdien som allerede er på plass.

Perfekt utstillingsvindu for vinneren

For artisten(e) som vinner MGP er det en kjempefin mulighet til å promotere seg selv. Vinneren får en god dose med ekstra eksponering, ikke minst internasjonalt. Eurovision har et stort globalt publikum med millioner av seere. Artistene får rett og slett en unik mulighet til å vise seg frem.

Mange artister som har deltatt i MGP og Eurovision har opplevd en betydelig økning i popularitet og streamingtall etter konkurransen. Eksempler på norske artister som har fått et oppsving i etterkant av disse konkurransene er Alexander Rybak og KeeiNO.

Ikke minst får man gratis markedsføring gjennom god mediedekning. Intervjuer, omtale på sosiale medier og muligheten til å opptre på ulike plattformer er alle faktorer som kan slå ut svært positivt for artistene. Mange av artistene blir også invitert til både festivaler og konsertmuligheter i etterkant av MGP/Eurovision.

Mangfold og klovneri en herlig miks

Så selv om Eurovision for mange er klovneri og underholdning på øverste nivå, er det også blodig alvor for mange av artistene som deltar. Mangfoldet er rett og slett så stort at «alt» er godtatt. Der ulikheter forenes i en herlig musikk- og underholdningsmiks.

Gigantisk begivenhet

Eurovision Song Contest er ret tog slett en enorm internasjonal begivenhet, både når det gjelder seertall og ikke minst økonomisk. I følge tall fra 2023 fulgte 162 millioner seere finalen. Tar man med semifinalene estimeres det at over 200 millioner kan følge med. Også i ikke-europeiske land som Australia, Israel m.fl. er konkurransen veldig populær med mye oppmerksomhet og interesse.

Den økonomiske påvirkningen av Eurovision er også betydelig. Arrangørene, som for øvrig er de nasjonale kringkasterne i deltakerlandene, investerer betydelige beløp i produksjonen. Ser man enda større på det er det også gunstig for vertsnasjonene. De får nemlig økt turisme og synlighet som igjen fører til økonomisk gevinst på mange plan.

MGP – et springbrett

Så oppsummert kan man si at Eurovision ikke bare er en musikalsk konkurranse. Det er også en betydelig kulturell og økonomisk begivenhet. Så med Eurovision som rosinen i pølsa skjønner man også litt av hvorfor Melodi Grand Prix er så populært, og ikke minst viktig. Det fungerer rett og slett som et springbrett til noe som er uendelig mye større og som forener både artister og seere på en måte man knapt trodde var mulig.

Info rundt Norsk Melodi Grand Prix

Melodi Grand Prix (MGP) fungerer som Norges nasjonale uttakskonkurranse for å velge landets representant til Eurovision Song Contest. Formatet og antall deltakere kan variere fra år til år, men normalt har MGP vært organisert på følgende måte de siste årene:

  1. Antall deltakere: Konkurransen består av flere delfinaler, med et bestemt antall artister i hver. Normalt 6-7 deltakere, men dette kan variere litt fra år til år.
  2. Antall delfinaler: Det er vanligvis 4-5 delfinaler, hvor et bestemt antall artister konkurrerer for å gå videre til finalen. Vanligvis går 1-2 artister videre fra hver delfinale basert på en kombinasjon av jury- og publikumsstemmer.
  3. Siste sjanse: Noen år har det også vært en “Siste sjanse”-runde hvor artister som ikke gikk videre fra delfinalene får en ekstra sjanse til å kvalifisere seg til finalen.
  4. Finalen: Til slutt konkurrerer de kvalifiserte deltakerne i en stor finale, der vinneren blir kåret til å representere Norge i Eurovision.

Hvert år har NRK muligheten til å endre på formatet, så antall deltakere per delfinale og hvor mange som går videre kan endres noe fra år til år.

Melodi Grand Prix Regler

Reglene for Melodi Grand Prix (MGP) 2025 har blitt offentliggjort av NRK, og de inneholder flere viktige punkter for deltakerne:

  1. Alder: Artistene må være minst 16 år innen april 2025 for å kunne delta.
  2. Antall bidrag: Hver artist, låtskriver eller produsent kan sende inn opptil tre bidrag.
  3. Nasjonalitet: Selv om deltakere fra andre land kan delta, må minst én av personene bak bidraget være norsk, for å fremme norsk musikk.
  4. Utvelgelse: NRK forbeholder seg retten til å invitere artister og produsenter utenom de innsendte bidragene, og alle innsendte sanger vil bli vurdert av en jury. Finalistene til live-sendingene vil bli annonsert i januar 2025.
  5. Frist: Søknadsfristen var 1. september 2024.

Denne konkurransen brukes altså til å velge Norges bidrag til Eurovision Song Contest 2025, som skal holdes i Sveits​.

Vinnere av Melodi Grand Prix Norge siste 10 år

Nedenfor følger en liste over de siste 10 vinnerne av Melodi Grand Prix Norge, som kvalifiserte seg til Eurovision Song Contest:

  1. 2024: Gåte – «Ulveham»
  2. 2023: Alessandra Mele – “Queen of Kings”
  3. 2022: Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”
  4. 2021: TIX – “Fallen Angel”
  5. 2020: Ulrikke Brandstorp – “Attention”
  6. 2019: KEiiNO – “Spirit in the Sky”
  7. 2018: Alexander Rybak – “That’s How You Write a Song”
  8. 2017: JOWST – “Grab the Moment”
  9. 2016: Agnete – “Icebreaker”
  10. 2015: Mørland & Debrah Scarlett – “A Monster Like Me”

Videre følger en oversikt over Norges plasseringer i Eurovision Song Contest de siste 10 årene (2015–2024):

  • 2024: Gåte – «Ulveham», Sisteplass!
  • 2023: Alessandra Mele – “Queen of Kings”, 5. plass
  • 2022: Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”, 10. plass
  • 2021: TIX – “Fallen Angel”, 18. plass
  • 2020: Eurovision avlyst på grunn av COVID-19 (Ulrikke Brandstorp skulle delta med “Attention”)
  • 2019: KEiiNO – “Spirit in the Sky”, 6. plass (vant publikumsavstemningen)
  • 2018: Alexander Rybak – “That’s How You Write a Song”, 15. plass
  • 2017: JOWST – “Grab the Moment”, 10. plass
  • 2016: Agnete – “Icebreaker”, kvalifiserte seg ikke til finalen
  • 2015: Mørland & Debrah Scarlett – “A Monster Like Me”, 8. plass