*
Bettingsider

Håndball-VM 2025 Odds

Fra 14. januar til 2. februar 2025 er det igjen klart for Håndball-VM for herrer. For første gang arrangeres et VM i tre land samtidig. Norge, Danmark og Kroatia deler nemlig på mesterskapet.

Beslutningen om å dele mesterskapet mellom de tre landene er en kombinasjon av økonomiske, sportslige og praktiske hensyn. Det gir arrangørene en mulighet til å redusere kostnader, utnytte eksisterende arenaer, samt muligheten til å tiltrekke seg et bredere publikum.

Få et gratis spill på 100 kr. uten innskudd på VM 2025!

Odds på Håndball-VM 2025: Hvem vinner?

Vinnerodds fra Campeonbet:

Vinner Odds
Danmark 1.66
Frankrike 3.45
Sverige 13.00
Kroatia 13.00
Tyskland 13.00
Spania 19.00
Egypt 30.00
Norge 35.00
Island 35.00
Slovenia 35.00
Portugal 100.00
Brasil 100.00
Nederland 120.00
Ungarn 130.00
Østerrike 277.00
Polen 450.00
Tsjekkia 450.00
Japan 450.00
Nord-Makedonia 500.00
Sveits 700.00
Italia 900.00
Qatar 1500.00
Argentina 2000.00
Bahrain 2500.00
Tunisia 3000.00
Algeria 4000.00
Chile 4000.00
USA 4000.00
Guinea 4000.00

Danmark er favoritter

Danmark har de siste årene hatt verdens beste landslag. De har vært så suverene at mange eksperter lanserer de som tidenes beste lag. Danskene har vunnet tre strake VM-gull (2019, 2021 og 2023), de vant OL både i 2016 og 2024, mens de tok bronsemedalje i EM 2022.

Tapet av Mikkel Hansen

Dessverre for Danmark har deres aller største stjerne, Mikkel Hansen, nå bestemt seg for at nok er nok med landslagshåndball (ga seg etter OL i Paris). Det vil bli et enormt tap for Danmark.

Hansen har sammen med franske Nikola Karabatić dominert både på klubb- og landslag i en årrekke. De har begge blitt kåret til IHF World Player of the Year tre ganger hver. Det forteller det meste om dominansen og betydningen deres for herrehåndball.

Danmark har uansett en bredde svært få nasjoner kan matche. De er den største favoritten, selv uten Mikkel Hansen. Bredden i spillertroppen er en ting, men de har også en av verdens beste trenere i Nikolaj Jacobsen. Ikke minst drar de fordel av å være et av arrangørlandene, noe som betyr hjemmebanefordel.

Største utfordreren

Det er kanskje kjedelig å snakke om de største favorittene på herresiden. Danmark er nevnt, men også Frankrike er nesten like selvsagt. De to nasjonene er, uten tvil, de mestvinnende håndballnasjonene de 15 siste årene. Ingen andre nasjoner kan måle seg med de to sin konsistens og antall store titler (OL, VM, EM) i denne perioden.

I VM har Danmark og Frankrike delt VM-titlene seg imellom helt siden 2009, med kun ett unntak (Spania vant i 2013). De to nasjonene har også delt OL-titlene seg imellom fra 2008-2024.

Selv om begge nasjoner har mistet sin talisman og alfahann i Mikkel Hansen og Nikola Karabatić er bredden hos de to nasjonene så stor at de likevel må anses som de to største favorittene til nok en VM-tittel.

Hva med Norge?

Norge fikk sitt virkelige gjennombrudd i 2017 når de tok VM-sølv i Frankrike. Dette var vår første medalje i et stort mesterskap (tapte finalen mot vertsnasjonen Frankrike). Vi fulgte opp med en ny sølvmedalje i VM i Danmark/Tyskland i 2019. Siden har vi jevnt og trutt prestert med kvart- og semifinaler i store mesterskap, og vi er alltid blant utfordrerne/de største outsiderne når diskusjonen om medaljer skal tas.

Norge er sånn sett en relativt «ny» stormakt i herrehåndball. Vi har likevel forutsetninger for å bli i toppen også i fremtiden. Norge har et sterkt kollektiv, men vi frontes likevel av vår aller største stjerne, Sander Sagosen. Han han i flere år vært regnet som en av verdens beste spillere. Hans lederskap er rett og slett gull verdt for Norge sin del. Ikke minst for å kunne regne oss som en realistisk medaljekandidat.

Nivået er beintøft i toppen og man har tidvis sett at så fort Sagosen er under pari, så rammes samtidig nivået til de norske guttene. De trenger sin leder på sitt aller beste. Sagosen er flink til å dra med seg lagkameratene og løfte nivået i hele kollektivet.

Oppsummert tør vi påstå at Sander Sagosen spesielt, men også de andre guttene, må spille opp mot maksnivået sitt dersom Norge skal ta en ny VM-medalje. Samtidig er marginene så små i toppen at Norge må regnes blant nasjonene som kan stå i en finale. De er dog mer sårbare enn både Danmark og Frankrike. Det betyr at bredden ikke er like stor og at de er avhengig av gode prestasjoner nesten fra første kamp som de kan spille videre på. I så fall er de en «farlig» utfordrer.

Andre nasjoner som må nevnes

Ser man på oddstabellen er Sverige tredjerangert og rangert hakket foran Norge og Spania. Svenskene har, slik som Norge, etablert seg i verdenstoppen først i nyere tid. VM-sølv i 2021, EM-gull i 2022, samt sølv og bronse fra EM i 2018 og 2024 er prestasjoner som virkelig har satt dem på kartet.

Sverige ble ledet av norske Glenn Solberg fra 2020-2024. Nordmannen videreførte den svenske fremgangen og tok dem enda et steg videre med flere medaljer i VM og EM. Nå er de en selvsagt medaljekandidat og resten av verden må nå regne med både Danmark, Sverige og Norge i jakten på edelt metall.

Ellers er Spania og Kroatia ledende håndballnasjoner som har prestert i toppen i flere tiår. Spania er velkjent for sin forsvarsmur og fokus på stram, defensiv struktur, mens Kroatia motsatt er mest kjent for sin angrepsbaserte filosofi. De har begge tatt en haug med store medaljer siden 1990-tallet og skal alltid regnes med i potten.

Også Tyskland og Island kan på enkeltdager slå nærmest hvem som helst. Tyskerne har dog ikke tatt en stor medalje siden sitt EM-gull og OL-bronse i 2016.

Island tok OL-sølv i 2008 og EM-bronse i 2010. Vi ser heller ingen store endringer som plasserer verken Spania eller Island som en reell gullkandidat. Likevel, i kampen om for eksempel en bronsemedalje må de likevel regnes med. Kanskje først og fremst Spania.

Danmark er fortsatt best

Oppsummert tror vi fortsatt Danmark er laget å slå. Kommer de opp mot maksnivå tar de nok et VM-gull. I så fall deres fjerde strake. For håndballen sin del synes vi det er på tide med noe nytt. Vi blir dog overrasket om VM-vinneren heter noe annet enn Danmark, Frankrike, Sverige eller Norge der, dessverre, de to førstnevnte nok en gang er et godt stykke foran resten i maksnivå.

Håndball-VM i et Oddsperspektiv

Vi oppsummerer:

For oddsspillere er det viktig å merke seg at Danmark, til tross for tapet av Mikkel Hansen, fortsatt er den største favoritten grunnet deres dybde i spillerstallen, samt hjemmebanefordel.

Norge, også med hjemmebanefordel og en sterk tropp, representerer også et snev av verdi og en attraktiv innsats. Ikke minst kan det være verdt å merke seg at både finalen og bronsefinalen spilles i Norge. For vår del kan det bli helt avgjørende om vi først spiller for medalje.

Frankrike og Spania er tradisjonelt sterke i mesterskapssammenheng og kan også vurderes.

Sverige må også i potten over mulige vinnerspill. Deres sterke utvikling og jevnlige prestasjoner i verdenstoppen har nærmest blitt synonymt med medalje.

Selve jokeren, til hele 18 i odds, må selvsagt bli Kroatia. Den tredje vertsnasjonen der nettopp hjemmebanefordel kan være faktoren som løfter dem opp både ett og to hakk foran hjemmefansen.

Det anbefales å følge med på laguttak, skadesituasjoner og formkurver frem mot mesterskapet. Ikke minst kan spill på topp 3 være av minst like stor interesse som kun et vinnerspill.

Vertsbyer og arenaer

  • Norge: Unity Arena (tidligere Telenor Arena) i Bærum.
  • Danmark: Jyske Bank Boxen i Herning.
  • Kroatia: Arena Zagreb i Zagreb, Varaždin Arena i Varaždin og Žatika Sport Centre i Poreč.

Turneringen er delt mellom de tre landene med følgende fordeling av kamper. Legg merke til at både finalen og bronsefinalen spilles i Norge.

Gruppespill

  • Norge: Unity Arena (tidligere Telenor Arena) i Bærum er vertskap for to innledende grupper: Gruppe E og Gruppe F.
  • Danmark: Jyske Bank Boxen i Herning arrangerer to innledende grupper.
  • Kroatia: Arena Zagreb i Zagreb, Varaždin Arena i Varaždin og Žatika Sport Centre i Poreč er vertskap for de resterende fire innledende gruppene.

Hovedrunde

  • Norge: Unity Arena i Bærum er vertskap for én hovedrundegruppe.
  • Danmark: Jyske Bank Boxen i Herning arrangerer én hovedrundegruppe.
  • Kroatia: Arena Zagreb i Zagreb er vertskap for én hovedrundegruppe.

Sluttspill

  • Kvartfinaler:
    • To kvartfinaler spilles i Unity Arena, Bærum.
    • To kvartfinaler spilles i Arena Zagreb, Zagreb.
  • Semifinaler:
    • Én semifinale spilles i Unity Arena, Bærum.
    • Én semifinale spilles i Arena Zagreb, Zagreb.
  • Finale og bronsefinale:
    • Begge kampene spilles i Unity Arena, Bærum.

Denne fordelingen sikrer at alle tre vertslandene får betydelige deler av turneringen, med Norge som vert for finalen og bronsefinalen.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1314 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser