EFL - League One - 17-20 plass

Nedenfor har jeg listet de lagene jeg tror har størst sjanse for å ende på de fire neste plassene over nedrykksstreken. Men det virker så tett mellom lagene i bunnen av tabellen at det ikke vil være noen overraskelse om minst ett av disse lagene skulle rykke ned.

20 – Northampton

Med 60 poeng overgikk Northampton så godt som alle spådommene før fjorårssesongen og de endte til slutt på en 14. plass i League One. Det er den beste plasseringen klubben har hatt siden 2007-2008-sesongen, da de kom på en 9. plass med 66 poeng.

49 år gamle Jon Brady er manager for klubben, og han har vært der siden 10. februar 2021 etter at Keith Curle fikk sparken. Han har en statistikk på 69-44-64 over de 177 kampene han har hatt ansvaret for klubben.

Fra listen over spillere som har blitt værende i klubben, kunne vi se at de hadde 16 spillere under kontrakt, og seks spillere hadde blitt tilbudt nye kontrakter. Men på grunn av lavt budsjett blir de fleste av dem neppe værende. Fem lånespillere returnerte til sine moderklubber, mens like mange spillere har blitt frigitt.

Selv om konsolidering i League One skulle være det neste målet for Northampton, vil deres ultimate mål fortsatt være å ende over den røde streken. Men på grunn av den “økonomiske makten” til League One-rivalene, må de kanskje vente på at overgangsmarkedet skal “roe seg” først.

De måtte gi slipp på Louis Appéré (6 mål forrige sesong på 16 starter og 21 innhopp) da han takket nei til tilbudet om ny kontrakt. Lønnskravet hans ville gjort ham til den best betalte spilleren i klubben, og sånn er det. Hvis jeg skal gjette, vil jeg gå for rundt £2 000 per uke før og kanskje en forespørsel på rundt £3 000 per uke. I stedet gikk han til Stevenage, som har et høyere budsjett enn Northampton.

Det samme var tilfellet med midtbanespilleren Shaun McWilliams, som kan ha ligget på rundt 1 600 pund i uken, og han signerte for Rotherham da kontrakten hans med Northampton gikk ut i slutten av juni. Hans nye lønn kan trolig dobles.

MK Dons-signeringen av forsvarsspilleren Sam Sherring må anses som et stort tap, ettersom han etablerte seg som fast inventar i klubben og ble en pålitelig og stabil figur i forsvaret med 37 kamper i 2022-2023, etterfulgt av ytterligere 40 kamper i 2023-2024.

Northampton ønsket å beholde alle tre spillerne, og gjorde sine to første signeringer i overgangsvinduet tidlig i juli, da James Wilson og Nik Tzanev kom til klubben, mens forsvarsspilleren Manny Monthé forlot klubben. Han signerte for National League-laget Oldham på fri overgang og forlot klubben etter ett år.

Angriperen Wilson kom til klubben etter å ha forlatt Port Vale, og 28-åringen signerte en ettårsavtale. Tzanev kom fra Wimbledon, og den 27 år gamle new zealenderen signerte også en ettårskontrakt. Han vil trolig gi sterk konkurranse om førstekeeperplassen når han skal kjempe med Lee Burge neste sesong.

Den 4. juli annonserte de at den 24 år gamle midtstopperen Callum Morton var tilbake i klubben etter å ha kommet på et sesonglangt lån fra Salford, og han ble Jon Bradys tredje signering på tre dager.

Den 5. juli signerte den 29 år gamle offensive midtbanespilleren Cameron McGeehan på en toårskontrakt. Forrige sesong scoret han 10 mål og leverte fem målgivende pasninger fra midtbanen for Colchester.

Den 9. juli ble det kunngjort at Ross County hadde solgt sin 31 år gamle kaptein Jack Baldwin til Northampton for en ukjent sum. Forsvarsspilleren hadde vært en trofast støttespiller for dem de siste sesongene, og hadde spilt 102 kamper for klubben siden 2021. Baldwin var den femte signeringen i løpet av en uke, og han vil bli sett på som en erstatning for Sam Sherring i midtforsvaret, og vil trolig bli en viktig del av laget i den kommende sesongen.

Den 13. juli ble det annonsert at de hadde signert den 32 år gamle spissen Tom Eaves, som kom gratis fra Rotherham. Han signerte en toårskontrakt og ble deres sjette nysignering foran sesongen 2024-2025.

Tom Eaves kan virke som en god signering basert på hans League one-form med Gillingham fra 2017 til 2019 der han scoret 38 mål over to sesonger, men i hans fire siste Championship-sesonger har han bare scoret 16 mål, så det er ganske trygt å anta at hans beste år ligger bak ham.

Senere signerte de den 19 år gamle midtbanespilleren Matt Dibley-Dias på et sesonglangt lån fra Fulham pluss den 23 år gamle venstrebacken / kantspilleren Liam McCarron fra Stoke.

Northampton har ryddet opp i troppen i sommer, men avganger av viktige spillere med lang fartstid har gjort at det er noen områder som krever ekstra oppmerksomhet foran den nye sesongen.

Til tross for åtte nyervervelser totalt, lot de fem spillere gå, mens ytterligere fem returnerte til sine moderklubber, inkludert sesongens spiller Marc Leonard og en annen nøkkelmann, Kieron Bowie.

Louis Appere, Shaun McWilliams og Sam Sherring takket alle nei til nye tilbud fra klubben, og Jon Brady hadde dermed 13 mann mindre enn da han avsluttet forrige sesong.

Til tross for signeringen av Cameron McGeehan som et kreativt alternativ, er de ekstremt tynt besatt på midtbanen. I tillegg har de blitt ribbet for dybde på begge kantene, og angrepsavdelingen ser svekket ut etter at både Danny Hylton og Louis Appere forlot klubben, mens Tyreece Simpson returnerte til Huddersfield etter sitt låneopphold.

Selv om de har hentet inn erfarne målscorere i James Wilson og Tom Eaves, samt en sterk presser i Callum Morton, trenger de mer styrke i antall. Men med åtte nye fjes inn og en tropp på 24 spillere, hvorav tre er målvakter samt ytterligere tre er under 21 år, har laget har litt mer å gå på, spesielt i lånemarkedet.

Neste sesong vil trolig ikke være like komfortabel for Northampton som den forrige og en plassering på nedre halvdel av tabellen er mest sannsynlig. Nedrykk kan heller ikke utelukkes.

19 – Stevenage

I begynnelsen av mai bekreftet Stevenage Alex Revell som ny manager, etter at Steve Evans forlot klubben 17. april 2024, da han returnerte til allerede nedrykkede Rotherham på en treårskontrakt.

Alex Revell har vært manager for Stevenage tidligere, fra 16. februar 2020 og frem til han fikk sparken 14. november 2021, etter en dårlig resultatrekke som gjorde at de kun tok 7 poeng på 12 kamper. Totalt ledet han laget i 77 kamper, men vant bare 20 av dem.

Han kom tilbake til Stevenage i begynnelsen av januar 2022 som trener for ungdomsakademiet, men i forsesongen ble han forfremmet til førstelagstrener under manager Steve Evans.

Revell hevder at han har lært av tidligere feil, og han er sikker på at han denne gangen kan utgjøre en forskjell. Han kjenner spillerne og er høyt respektert i garderoben, og det betyr mye.

Han hevder også at han har full klarhet over hvilken vei Stevenage skal gå og hvordan de skal spille, og at han ikke ønsker å endre identiteten til det som har blitt skapt de siste årene.

Da Stevenage offentliggjorde sin liste over spillere som ville forlate klubben etter sesongen 2023-2024, kunne vi ikke se mange endringer. Bare to spillere ville definitivt forlate klubben, Harry Anderson og Theo Alexandrou, mens Alex MacDonald og Kane Hemmings fortsatt var i samtaler med klubben. Det viste seg at Alex MacDonald gikk på fri transfer til Rotherham, mens Kane Hemmings gikk på fri transfer til Crewe.

Den 25. juli ble det kjent at 26 år gamle Terence Vancootens syv år lange opphold i Stevenage var over. Forsvarsspilleren, som kom fra Reading i 2017, har gått permanent til Burton og har signert en treårskontrakt. Han spilte mer enn 200 kamper for Stevenage, og ble dermed en av klubbens spillere med lengst fartstid i EFL.

Revell arver nesten hele troppen som nesten tok laget til playoff med en 9. plass, noe som er en viktig faktor foran et svært viktig overgangsvindu. Dette betyr at de ikke trenger å gå ut og hente inn masse spillere, men de vil helt sikkert legge til noen for å forhåpentligvis forbedre seg.

De var fremragende defensivt forrige sesong, og 19 kamper uten å slippe inn mål er ganske fantastisk. Men bare én seier på 10 kamper mot topp 5-lag er ikke så overbevisende. De må beholde soliditeten i forsvaret, men angrepet må forsterkes. De må få flere spillere i boksen og flere mål for å sette seg selv i posisjon til å vinne flere kamper.

Den første signeringen denne sommeren var den 25 år gamle angriperen Louis Appéré, som signerte en permanent avtale etter to og et halvt år i Northampton, og han avslørte at samtalene med manager Alex Revell hjalp på overgangen.

Den neste som kom inn var den 25 år gamle offensive midtbanespilleren Dan Kemp, som kom på fri transfer fra MK Dons. Han nevnte Alex Revell-effekten som en viktig grunn til at han signerte for klubben. Mens han var utlånt til Swindon forrige sesong, ble han kåret til sesongens spiller i klubben, og bidro med 14 mål og åtte målgivende pasninger på 25 EFL-kamper, før han ble tilbakekalt av moderklubben MK Dons i januar.

Signering nummer tre var den 24 år gamle forsvarsspilleren Lewis Freestone, som tilbrakte fire sesonger i Cheltenham, hvor han var med på å vinne League Two-tittelen og tilbrakte tre år i League One. Prisen antas å ligge på rundt 100 000 pund, med potensielle tillegg.

St Johnstone forventer å få et femsifret beløp for den 23 år gamle midtbanespilleren Dan Phillips etter at Stevenage bekreftet overgangen på en toårsavtale. Det nøyaktige beløpet bestemmes av FIFA, men det vil trolig ligge mellom 20 000 og 30 000 pund.

Den 19. juli ble det kjent at Stevenage vil gå inn i League One-sesongen uten toppscorer Jamie Reid. Spissen har fått diagnosen “en medisinsk tilstand”, og tilstanden ble oppdaget etter at han kom tilbake fra landslagsopphold med Nord-Irland, og det er ventet at den 30 år gamle spissen, som scoret 21 mål forrige sesong, vil gå glipp av sesongåpningen.

Den 26. juli ble det annonsert at den 22 år gamle angriperen Tyreece Simpson hadde gått til Stevenage fra Huddersfield for en overgangssum på rundt £500,000.

På papiret ser det ut til at Stevenage har forsterket seg i angrepsrekkene, noe som i teorien kan sette dem i posisjon til en ny plassering på øvre halvdel ved utgangen av 2024-2025-sesongen. 8-12 kan i teorien være innen rekkevidde, men det tror jeg ikke.

Steve Evans kommer til å bli savnet denne sesongen, og jeg tror at han forrige sesong fikk mest mulig ut av det som var en veldig gjennomsnittlig tropp. Mye kommer derfor an på den nye manageren Alex Revell. Hans forrige rolle som manager for Stevenage var langt fra positiv, og trenerbyttet kan komme til å ha en stor innvirkning på laget. Det er også større konkurranse rundt midten av tabellen, noe som gjør at jeg setter dem opp på en 19 plass.

18 – Burton

Burton sikret med nød og neppe plassen i League One etter et tap borte mot Fleetwood på siste spilledag forrige sesong, og holdt seg oppe ettersom Cheltenham tapte 2-1 borte mot Stevenage.

Det var en forferdelig prestasjon mot Fleetwood, men troppen var redusert til det minimale etter en tøff sesong, og de hadde nylig mistet spillere som Joe Powell, Tom Hamer og John Brayford på grunn av skader.

Manager Martin Paterson hadde bare vunnet fem kamper (5-3-12) siden han tok over 11. januar 2024, inkludert en 3-2-seier over Reading i sesongens siste hjemmekamp.

Men han ble hemmet av omstendighetene i klubben, der flere av de eldste spissene ble lånt ut, og uprøvde innlånte spillere måtte bære den offensive byrden.

Listen over spillere som ble beholdt, viste at syv spillere, inkludert midtbanespilleren Deji Oshilaja, ble fristilt av klubben, mens fire seniorspillere som var ute av kontrakt ble tilbudt nye avtaler. Dette var klubbens kaptein John Brayford, Sam Hughes, Joe Powell og Mark Helm, men ingen av dem kommer til å spille for Burton neste sesong.

Etter dette var det 13 seniorspillere som fortsatt hadde kontrakt med klubben, inkludert de tre spissene Cole Stockton, Josh Walker og Josh Gordon, som ble sendt ut på lån midtveis i sesongen etter at den tidligere manageren Dino Maamria forlot klubben.

Den 8. juli ble det kunngjort at spissen Josh Walker hadde forlatt Burton til fordel for Southend for en ukjent sum. Han spilte 35 kamper og scoret tre mål før han tilbrakte siste del av sesongen 2023-2024 på lån i Gillingham.

Eier og styreformann Ben Robinson avslørte i mars at Paterson kun hadde en korttidskontrakt, og da den utløp forlot han klubben i slutten av mai. Like etter solgte Robinson aksjemajoriteten sin til The Nordic Football Group (NFG) – et konsortium bestående av skandinaviske forretningsmenn.

Eierskiftet markerte begynnelsen på en ny æra for Burton. NFG har lang erfaring fra hele Norden, men å drive en engelsk fotballklubb er ukjent terreng, og deres første jobb var å utnevne Patersons etterfølger.

Dagen etter ble det kunngjort at den tidligere U21- og Wimbledon-treneren i Chelsea, Mark Robinson, hadde blitt utnevnt til ny manager. Han startet sin managerkarriere i Wimbledon i 2021, så han har i det minste litt erfaring med EFL.

Nær 20 nye spillere inn og 17 ut er status tidlig i august … og det er ikke mye League One-erfaring i troppen, men de virker om ikke annet å ha rekruttert for 4-3-3.

Et samtaleemne er hvor betydelig Burton har styrket sitt førstelag. Med opp mot 20 nye spillere etter overtagelsen av klubben av The Nordic Football Group, er det sannelig ikke enkelt å si, for det blir jo omtrent et helt nytt lag. Men Billy Bodin var en nøkkelfigur i Oxfords opprykkssesong, og det samme var Danilo Orsi for Crawleys opprykk fra League Two, hvorav sistnevnte scoret hele 25 mål.

Dette vil trolig koke ned til hvor godt spillerne passer til managerens taktiske visjon, men de tidlige tegnene er lovende. Manageren har i alle fall mange spillere å velge mellom for å finne sin start XI i løpet av de første 8-12 kampene. Hadde det ikke vært for de nye eierne og investeringen de brakte til Burton ville jeg ha spikret dem som nedrykkskandidater, men deres virksomhet har så langt vært god.

Alt vil ikke være perfekt når de sparker i gang den første kampen, og de vil fortsatt være i utvikling. Det vil mest sannsynlig bli en sesong der de vil kjempe for hvert eneste poeng som tilbys, og det kan hende de starter litt tregt, men jeg forventer en mye sterkere avslutning.

Mange husker nok hva Burnley prøvde å gjøre i Premier League forrige sesong ved å gjenoppbygge en helt ny tropp, men kom like fort ned som lynet. Men jeg tror på en relativt vellykket sesong for Burton, fordi de vil spille mot flere av de minste lagene, og jeg har satt dem på 18. plass.

17 – Reading

Etter en turbulent sommer der det på et tidspunkt så ut til å være vanskelig å se Reading stille et lag, og etter en lite imponerende forsesong med tap i samtlige vennskapskamper, fikk de en vanskelig start på fjorårssesongen med tap hjemme mot Peterborough.

Men siden 25. november 2023 var Reading det syvende beste laget i League One – med kun ett lag (Peterborough) som scoret flere mål. Dette gjorde at de klatret fra 23. plass på tabellen til 17. plass.

Fire spillere ble fristilt etter at kontraktene deres gikk ut i sommer, mens fire spillere returnerte til moderklubbene sine.

Det er viktig å avslutte Dai Yongges eierskap for å sikre fremtidig suksess i Reading, men til tross for pågående samtaler om overtakelse, er klubben fortsatt preget av usikkerhet.

For ni måneder siden var det mange fans som krevde manager Ruben Selles avgang etter en svært skuffende start på sesongen, men han klarte å snu trenden, og systemendringene fra 4-2-2-2 til 4-1-4-1 og 4-2-3-1 gjorde at flere spillere, deriblant Harvey Knibbs, presterte mye bedre.

Måten han klarte å tilpasse systemene på var suveren – og det faktum at han klarte å snu ting til tross for en vanskelig situasjon utenfor banen og poengtrekk, var en stor prestasjon.

Selles vet at en overtakelse ikke er nært forestående, og det betyr at pre-season-perioden vil bli forstyrret igjen – og at klubben neppe vil signere noen spillere før et salg har gått gjennom.

Reading kan trenge to eller tre vingspillere, en spiss med fart, en ny midtstopper eller venstreback, en defensiv midtbanespiller og en keeper. Akademispillere som Michael Stickland og John Clarke bør vurderes for å fylle noen av hullene, men det er absolutt behov for garantert kvalitet.

Men Readings økonomi betyr at noen, på en eller annen måte, sannsynligvis vil forlate klubben.

Per 5. august har det ikke blitt gjort noen signeringer på seniornivå. Men de kunngjorde tidligere at 11 lovende unge spillere har signert nye kontrakter med klubben for den kommende sesongen 2024-2025.

Reading kan ikke gå inn på overgangsmarkedet før det er mer fremgang å spore når det gjelder en overtakelse, og Ruben Selles må derfor jobbe med troppen som holdt klubben i League One forrige sesong.

De kommer ingen vei med mindre forsvaret strammes opp etter å ha sluppet inn flest mål på bortebane i ligaen i 2023-2024, og resultatene mot bunnlagene var også dårlige. De tok bare 18 av 42 mulige poeng mot lagene under dem, eller 12 av 36 hvis vi trekker fra Carlisle.

Reading går altså en tøff tid i møte, men slik det ser ut nå, etter et forferdelig år, er de sannsynligvis i en så god posisjon som det er mulig å være. Det ville være utrolig naivt å beskrive 2024-2025 som “opprykk eller ingenting”, og playoff bør være målet, men de kan ikke si nei til en stabil sesong i øvre del av tabellen med flere akademispillere på vei inn, en overgangssperre som opphører og nye eiere på vei inn.

Men klubben er fortsatt underlagt overgangssperre frem til minst januar 2025, og kan for øyeblikket ikke handle i vinduet før det er gjort fremskritt med en overtakelse.

Bortsett fra Paul Mukairu og Clinton Mola, har Reading stort sett hele førstelagstroppen fra forrige sesong tilgjengelig. Det er mye som taler for et etablert lag. Dette er trolig første gang siden 2012-2013 sesongen at Reading har hatt et virkelig stabilt lag, og de avsluttet sesongen sterkere enn de startet den. Det er også slik at med et etablert lag er hullene tydelige. Men det er ikke så mye hull som det er “områder hvor de kan forbedre seg”.

De trenger en venstreback? 20 år gamle John Ryan. En venstrekant? 20 år gamle Adrian Akande. En defensiv midtbanespiller? Jay Senga, 20 år gammel. Midtstopper? Michael Stickland eller Abraham Kanu, det er bare å velge og vrake, og de har allerede Jayden Wareham som banker på døren som midtstopper.

Når alt kommer til alt, er det i det minste fortsatt et lag der. Det er i det minste fortsatt en struktur der. I det minste er dette laget i stand til å fortsette å spille i divisjonen som de fortjente retten til å bli i forrige sesong.

Usikkerheten rundt klubben har gjort at jeg har plassert dem på en 17 plass. Det hadde garantert vært høyere dersom en overtakelse hadde vært på plass, og det kunne nok vært lavere dersom en overtakelse ikke kommer på plass innen januar. For alt man vet, kan det jo bli poengtrekk neste sesong også. Liten dybde i troppen gjør dem også utsatt for skader, og i verste fall kan de havne i nedrykksstriden.

Fisken.