Bettingsider

EM i Håndball Kvinner 2024 Odds

28. november braker det løs. Våre håndballjenter skal igjen forsvare Norges ære i et mesterskap, denne gangen som regjerende Europamestere. Det skjer imidlertid uten Thorir Hergeirsson som nylig valgte å si at nok er nok.

Under islendingen sin ledelse har Norge vunnet flust med internasjonale medaljer i både OL, VM og EM. Hergerisson har trent det norske kvinnelandslaget siden 2009, etter først å ha vært assistent for Marit Breivik fra 2001-2009. Med over 20 års fartstid i verdenstoppen har han for alltid skrevet seg inn i historiebøkene.

EM Håndbold 2024 Kvinner: De største favorittene

Det er noen gjengangere man rett og slett ikke kommer utenom når man skal rangere kvinnelandslagene i håndball. Norge og Frankrike har blitt de naturlige forhåndsfavorittene i senere mesterskap, og vi ser ingen grunn til å fravike fra den normalen nå. Samme tankegang har også oddssetterne.

Hvem vinner EM i Kvinnehåndball 2024?

Norge og Frankrike er rangert som de klart største favorittene. Franskmennene er riktignok marginale favoritter ifølge bookmakerne, men det er også stor tro på Norge.

Du kan få følgende vinnerodds hos AmunRa:

Vinner Odds
Frankrike 2.27
Norge 2.55
Danmark 7.20
Nederland 13.00
Sverige 13.00
Tyskland 21.00
Ungarn 22.00
Spania 35.00
Romania 50.00
Montenegro 50.00
Kroatia 60.00
Tsjekkia 100.00
Serbia 110.00
Polen 120.00
Slovenia 390.00
Sveits 400.00
Østerrike 400.00
Portugal 400.00
Island 1000.00
Ukraina 1000.00
Slovakia 2000.00
Tyrkia 2000.00
Nord-Makedonia 2500.00
Færøyene 3000.00

Det er imidlertid flere lag som kan være med å kjempe om gullmedaljene. Vi tar en gjennomgang av lagene vi mener kan være med i medaljekampen;

FAVORITTER: Norge og Frankrike.

STØRSTE UTFORDRERE: Danmark, Sverige og Nederland.

OUTSIDERE: Tyskland og Ungarn.

Odds på Norge vinner EM!

Vi synes 3.00 i odds på norsk gull frister. Deres EM-historikk taler for seg selv og vi synes Norge og ikke Frankrike er laget å slå. Ikke glem at Norge er regjerende mestre. De kjørte dessuten over de franske kvinnene i OL-finalen i Paris nå i sommer (vant 29-21). Ikke minst vant de også fjorårets VM-finale mot Nederland.

Det usikre kortet er selvsagt at en ny landslagssjef kommer inn og usikkerheten det eventuelt gir. Men vi minner om at Frankrike er i samme situasjon i det som kalles «tiden etter Krumbholz».

Skal man sette det litt på spissen kan man kanskje si at årets EM blir mer åpent enn på svært mange år i og med at både Norge og Frankrike nå stiller med ny sjef på sidelinjen.

Nedenfor ser du en oversikt over Norges gull i store mesterskap med Hergerisson som landslagstrener.

OL-gull i 2012.

VM-gull i 2011, 2015 og 2021.

EM-gull i 2010, 2014, 2016, 2020, 2022.

Norge

Regjerende mester og verdens dominerende EM-nasjon. Selv med ny landslagstrener rett i forkant av mesterskapet er det vanskelig å komme utenom Norge i gullkampen. Styrken i spillertroppen er intakt og i første mesterskap for Gjekstad handler det først og fremst om å videreføre grunnpilarene som allerede foreligger. Det vil si beintøft forsvarsspill og et raskt kontringsspill der Norge kanskje er best i verden.

Norge har dessuten en ener og x-faktor i Henny Reistad som etter manges mening er verdens beste håndballspiller.

Norge har dessuten en vinnerkultur som er opparbeidet gjennom mer enn to tiår. De er vant til å vinne og drar ofte frem det lille ekstra i de aller største kampene.

En nøkkelfaktor kan være om Gjekstad får drillet inn en klarere tilnærming til offensivt spill med trykk på kantene. Det kan eventuelt gi Norge en ekstra punch og gjøre dem enda mere uforutsigbar. Skal jeg sette spissen på noe må det være nettopp kantspillet. Der har Norge hatt en del å gå på i senere mesterskap. Om det er med forsett (taktisk) eller ikke skal imidlertid være usagt.

Frankrike

Mens Norge nå mister sin veterantrener Thorir Hergeirsson, så har Frankrike nylig vært gjennom det samme. Olivier Krumbholz var landslagssjef fra 1998-2013 og deretter fra 2016-2024 (trakk seg etter OL i Paris). Under Krumbholz sin ledelse tok Frankrike 11 mesterskapsmedaljer.

Nå blir spørsmålet hvordan verdens to ledende håndballnasjoner vil gjøre det uten sine trenerlegender. Blir det et synlig skifte som kanskje tar litt tid, eller blir det en rask overgang til det bedre?

Sébastien Gardillou er mannen som skal videreføre jobben etter Krumbholz, men han har allerede vært en del av støtteapparatet i mange år – både som videoanalytiker og som assistenttrener til nevnte Krumbholz. Han er dermed en naturlig arvtaker som trolig kommer til å videreføre Frankrikes styrker fra de siste årene.

De franske kvinnene er «alltid» blant favorittene. Deres mest kjente og fremtredende styrker er et sterkt fysisk spill og stram defensiv organisering. Deres forsvarsmur er trolig verdens beste!

Danmark

Danskene har gjort store fremskritt de seneste årene. Troppen deres er trolig den beste de har hatt på mange år med en fin miks av rutine og talent.

Danmark tok bronse i fjorårets VM og dersom de når toppnivået sitt, kan de slå hvem som helst i enkeltkamper. Det vil slett ikke være noe ramaskrik om de tar hjem en EM-tittel, men vi føler likevel det mest riktige er å anse dem som en solid utfordrer. Et råtips er at danskene spiller om bronsen.

Nederland

Tresko-landet tok VM-gull i 2019 og fra et nøytralt ståsted er de en fryd å se på – i hvert fall når de er på sitt beste. Jeg tenker først og fremst på det offensive spillet deres der spesielt Estavana Polman og Lois Abbingh er sentrale spillere.

Nederland svinger voldsomt i prestasjonene, noe som gjør det vanskelig å forutsi noe i deres retning. Men de har et veldig høyt toppnivå som kan gjøre dem farlige og til en svært vrien motstander i utslagsrundene.

Nederland kan fort stå i en semifinale og da kan alt skje. Samtidig er de avhengig av å nå sitt beste nivå og de kan like gjerne bli utslått før en kvartfinale. Totalt sett velger vi likevel å plassere dem i gruppen med Danmark og Sverige. Altså som en av de største utfordrerne til Norge og Frankrike som må tåle det klare favorittstempelet.

Sverige

Vårt kjære naboland Sverige har et uhyre sterkt toppnivå. I enkeltkamper kan de skape trøbbel for samtlige lag, men de mangler prikken over I-en når det kommer til stabilitet. Det går sjelden helt inn og de har sånn sett underprestert i forhold til potensiale. Da tenker jeg på medaljer i store mesterskap.

Undertegnede går likevel og venter på at svenskene virkelig skal blomstre i et mesterskap. Troppen er god og de har et par virkelige ess i Jamina Roberts og Filippa Idéhn. Disse to er svært viktige brikker og Sverige er avhengig av at disse er på sitt aller beste om de skal spille om medaljer.

Suksessrik trener tar over

Erstatter for suksessrike Hergeirsson blir ingen ringere enn Ole Gustav Gjekstad. Mange husker han kanskje som en av våre største profiler fra herrelandslaget på 80 og 90-tallet der han blant annet scoret 548 mål på 149 landskamper. I tillegg til en proffkarriere i tyske THW Kiel.

Som klubbtrener har han vunnet blant annet 4 Champions League-titler med henholdsvis Larvik i 2011 og Vipers i 2021, 2022 og 2023. I tillegg til et tosifret antall norgesmesterskap.

EM i Håndball domineres av Norge!

Historisk sett har våre håndballjenter dominert stort i EM. Går man helt tilbake til år 2000 har Norge vunnet imponerende 9 EM-gull. Kun tre ganger har andre nasjoner tatt gullet og ved to av anledningene har Norge vært i finalen. Det er så man må klype seg i armen for å fatte det.

  • Norges EM-historikk fra 2000-2022;
  • 2022: GULL (slo Danmark 27-25 i finalen)
  • 2020: GULL (slo Frankrike 22-20 i finalen)
  • 2018: 5.plass (nådde ikke pallen for første gang siden 2000 i EM)
  • 2016: GULL (slo Nederland 30-29 i finalen)
  • 2014: GULL (slo Spania 28-25 i finalen)
  • 2012: SØLV (tapte finalen mot Montenegro, 31-34 e.e.o.)
  • 2010: GULL (slo Sverige 25-20 i finalen)
  • 2008: GULL (banket Spania 34-21 i finalen)
  • 2006: GULL (slo Russland 27-24 i finalen)
  • 2004: GULL (slo Danmark 27-25 i finalen)
  • 2002: SØLV (tapte 22-25 for Danmark i finalen)
  • 2000: GULL (slo Ungarn 32-29 e.e.o. i finalen)

Norge har altså vunnet 9 EM-gull og 2 EM-sølv på 12 mesterskap på 2000-tallet. Rett og slett elleville tall og en stor grunn til at håndballjentene har fått en helt spesiell plass hos det norske folk.

Gjekstad vs Hergeirsson

Spørsmålet mange nå stiller seg er hvordan tiden etter Thorir Hergeirsson kommer til å utarte seg. Vi synes det er modig av Ole Gustad Gjekstad å ta over stafettpinnen etter en trener som har vært sjef/assistent i 23 år. Ikke minst som har vunnet så mye underveis.

Men Gjekstad har selv en imponerende merittliste som trener, dog fra klubbhåndball. Så det skal bli spennende å se om han klarer å sette sitt eget preg også på Norges landslag.

Likheten mellom de to trenerne er en imponerende CV med store titler fra øverste hylle, dog landslag kontra klubblag. De har begge fokus på lagarbeid og stram struktur, og de er begge taktisk dyktige med ekstra fokus på et sterkt kollektiv.

Hergeirsson ble kjent for et sterkt fokus på forsvarsspill og kontringer som sine grunnpilarer. Gjekstad er også god på defensiv organisering og et sterkt forsvar, MEN han vektlegger samtidig et mye tydeligere angrepsspill med raske ballvekslinger og godt kantspill som hovedfokus. Han ønsker rett og slett flere strenger å spille på.

Samtidig er Gjekstad kjent får å være svært justeringsdyktig. Det vil si at han gjennom taktisk fleksibilitet evner å tilpasse spillestilen etter motstanderen og situasjoner underveis i kampene. Han kan altså snu seg fort rundt og endre strategi og taktikk underveis, noe som har gjort lagene hans vanskelige å slå. Dette er en egenskap som gir ham ekstra spisskompetanse i forhold til mange av sine trenerkolleger.

Merkbar endring i trenerhverdagen

En annen vesentlig forskjell er selvsagt at Gjekstad kun har vært trener for klubblag. Der er han vant til å jobbe med spillerne på daglig basis hvor han kan jobbe mot langsiktige prosjekter i klubbene.

Nå blir hverdagen en helt annen. Der han må samle spillerne på kortere samlinger og prøve å skape resultater i store mesterskap med stramme tidsrammer.

Oppsummert er vi spent på om Gjekstad klarer å bringe med seg noen av sine offensive kvaliteter som han er kjent for som klubbtrener. Førsteprioritet må kanskje være å bygge videre på den solide strukturen som Hergeirsson har etablert.

Søk etter alternative spill

Ellers nevner vi Tyskland og Ungarn som outsidere. Begge lag kan skrelle i enkeltkamper, men vi har liten tro på at de går hele veien. Det vil også være en stor overraskelse om de spiller om bronse, så et realistisk tips vil være maks kvartfinale.

Oddsmessig synes vi lag som Spania og Montenegro kunne vært satt i samme bås. Oddsmessig er de begge veldig interessante, men skal man først spille på noen av disse landene anbefaler vi å søke etter alternative oddsspill. En del bookmakere har odds på for eksempel topp 4 og/eller andre plasseringsspill.

Overraskelser kan oppstå

Som alltid når man skal analysere seg frem til slike tips må utgangspunkt tas i at lagene har sine beste spillere tilgjengelig.

I store mesterskap er dynamikken imidlertid ofte slik at en del kamputfall kan overraske. Noen av favorittene får kanskje nøkkelspillere skadet, eller de har flere som underpresterer underveis i mesterskapet. Da kan både utfordrere og outsidere gå litt under radaren og slå til. Slikt kan gjøre mesterskapet mer uforutsigbart enn både forhåndsanalyser og tips tilsier.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1243 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser