Bettingsider

Intervju med Lars Dybwad fra Pengespillerforeningen

Pengespillerforeningen ble opprettet i 2024, og kan bli en viktig brikke for å ivareta rettighetene til norske pengespillere. De har en uttalt målsetting om å være et talerør og en ressurs for alle som spiller på pengespill.

I Norge spiller over to millioner mennesker en eller annen form for pengespill. Mange av disse spiller også hos utenlandske spillselskap, men opplever at myndighetene forsøker å svartmale dem. Mange føler seg rett og slett forfulgt av norske myndigheter, selv om de ikke bryter loven på noen som helst måte.

Et talerør og en ressurs for norske pengespillere

Pengespillerforeningen ønsker derfor å påvirke norske myndigheter som kontinuerlig forsøker å begrense tilgangen til utenlandske spillselskap.

Foreningen håper å opparbeide seg nok slagkraft til å kunne påvirke politikerne som fatter viktige beslutninger rundt pengespill i Norge. Ikke minst ønsker de å sitte rundt bordet og ha en viktig stemme når slike beslutninger skal fattes.

OddsNet har tatt en prat med Generalsekretær i Pengespillerforeningen, Lars Dybwad. Mange husker ham kanskje som oddsekspert i Dagbladet. Styret består ellers av Frode Lia (grunder og tidligere redaktør av fotballmagasinet «Josimar»), samt Rolf Hansen (tidligere oddsekspert i VG) og oddsentusiast, Jørgen Johansen.

Hva var bakgrunnen for oppstart av Pengespillerforeningen? Hvor kom ideen fra?

– Ideen kom vel fra meg og Frode Lia. Vi er veldig engasjerte i oddsspill og har en Podcast sammen («Oddspodden»). Opp gjennom årene har vi sett oss lei på at vi som pengespillere blir dårlig behandlet. Vi opplever negativ pressedekning og sladdete ansikter som kun omhandler spillavhengighet. Ikke noe om at det også kan være positivt med pengespill, sier Dybwad.

Har savnet en «stemme»

lars dybwad pengespillerforeningen

Lars Dybwad er svært engasjert når han forteller om utfordringene rundt pengespill. Ikke minst synes han det er på høy tid at noen snakker på vegne av pengespillere og mannen i gata.

– Jeg synes det er på tide at det blir et felles talerør for folk som elsker å drive med pengespill, både som hobby og/eller lidenskap. Det gjelder enten du kjøper et flaxlodd, leverer en lottokupong eller spiller på oddsen.

Manglende kunnskap

– Det finnes mange dedikerte spillere som tar tipping seriøst. Jeg synes det er rart av vi spillere ikke har hatt en «stemme» tidligere. Det finnes ikke god nok kunnskap blant generelle og allmenne medier. Dette gjelder også politikere som utgjør et flertall, og som faktisk bestemmer hvordan vi utfører vår fritidsinteresse, forklarer Dybwad.

Forsøker å «snu» politikerne

Hvordan skal dere eventuelt klare å påvirke norske myndigheter?

– Først fokuserer vi på å spre «ordet» og hanke inn medlemmer. Vi vil også oppsøke politikere, noe vi starter med nå snart. Det er et økende antall politikere som er engasjert i dette, og som ser dette fra en annen side. Enkelte partier virker dessuten å være litt på vippen om hva de faktisk mener. Vi tror at ved å formidle positive sider med spill og ytre våre synspunkter, så kan vi være med på å snu den politiske vinden, sier Dybwad.

Dere går ut med å skulle beskytte norske spilleres rettigheter i møte med myndigheter, spillselskaper og relevante aktører. Er det kun i teorien, eller har dere verktøy som virkelig gjør dere i stand til å bistå også i konkrete tilfeller? – ikke minst økonomisk?

– Vi har jo kapasitet allerede nå til å ta enkeltsaker, men vi vil primært prøve å ta de problemstillingene som er felles for mange, f.eks. betalingsutfordringer der vi lager en mal de kan følge i kontakt med bankene. I dag må man blant annet bruke et mellomledd for å overføre penger til utenlandske spillselskaper. Vi håper også å avklare dette med skatt, der det er en jungel av informasjon rundt lover og regler. Vi jobber med en guide som opplyser spillerne om dette.

– Men har man en enkeltsak der man for eksempel føler seg snytt av Norsk Tipping, så ser vi gjerne på det og forsøker å hjelpe.

Bryter norske myndigheter loven dersom de innfører DNS-blokkering av nettsidene til slike spillselskap?

Selv Kultur- og likestillingsministeren har jo gått ut i et offentlig dokument og bekreftet at det IKKE er ulovlig å spille hos utenlandske spillaktører. Så logikken i en slik blokkering skurrer litt!

– Det skurrer veldig for vår del også. Det er et voldsomt inngrep i friheten vår. Et samlet IT-Norge har også uttalt seg mot en slik ordning – inkludert datatilsynet.

– Det er rett og slett tukling med Internett. Det blir som å gi en veibeskrivelse et sted, så dukker man opp et annet sted. Det går vel også litt på personvern. Hvilke opplysninger plukkes opp om deg i denne forbindelsen undrer Lars Dybwad.

Er norske medier FEIGE som ikke står opp mot myndighetenes stadige forsøk på begrensninger?

– Jeg vil kanskje ikke kalle dem feige, men det er mulig det skorter litt på kunnskapsnivået i pressen, og at dette gir en noe ensidig dekning som speiler kommunikasjonen fra myndighetene.

Vi i Pengespillerforeningen vil jobbe for en mer nyansert dekning slik som for de fleste andre temaer, fokusere på at det også finnes mange positive sider med pengespill. Ikke minst komme oss på telefonlisten når journalister skriver saker om pengespill. Man bør jo spørre spillerne også, svarer Dybwad med alvor i stemmen!

Monopol – ikke riktige veien å gå for å bekjempe spillavhengighet

Et av ankepunktene til Norsk Tipping og Lotteritilsynet for å ha et monopol er for å kontrollere spillerne og hindre folk i å bli spillavhengig. Dette argumentet kjøper ikke Spillerforeningen.

– Spillavhengighet må man selvsagt ta tak i, men jeg har ikke tro på at et monopol er den beste måten å håndtere det på. I Norge har det vært monopol i mange tiår, og de pumper ut info om at du kan vinne millioner ved å spille lotto og andre lotterier som kun omhandler flaks. Det er rett og slett naivt å spytte ut så ensidig informasjon der det handler om å bli rik over natten.

– Jeg er skeptisk til det tankegodset. Det er vanskelig å inngå noe samarbeid om å bekjempe problemspill med internasjonale spillselskaper så lenge de aktivt motarbeides i Norge. Lotteritilsynet omtaler dem som ulovlige, men dette er selskaper som i en del tilfeller bruker store ressurser på blant annet spillavhengighet og som er fullt lovlige å benytte av norske spillere sier Dybwad.

– Jeg tror i sum at litt sånn hul logikk når det gjelder spillavhengighet og et monopol ikke er veien å gå. Man må kunne snakke om spill uten å snakke om spillavhengighet. Slik man som vinskribent kan anmelde viner uten å snakke om alkoholisme, eller slik man som bilentusiast kan snakke om kjøreglede uten å bli konfrontert med trafikkdød, forklarer Dybwad med en alvorlig undertone.

Hjelp for spillavhengighet

I Sverige har man «Spelfriheten» som tilbyr hjelp for spillavhengige, samt deres pårørende. De har blant annet en egen hjelpelinje, der man også kan få hjelp av personer som tidligere har vært spillavhengig. «Spelfriheten» er også i ferd med å etablere seg i Norge, og de anbefaler en lisensmodell hvor det stilles krav til alle aktørene fremfor en monopolløsning slik vi har i Norge.

Ønsker seg flere medlemmer

Lars Dybwad oppfordrer på det sterkeste til å besøke hjemmesiden deres (pengespiller.no) og lese seg opp for å bedre forstå hvorfor man bør opprette medlemskap hos dem.

– Vi håper å komme opp i et firesifret antall medlemmer i løpet av året. Vi har erfart mye applaus og positive tilbakemeldinger så langt, men mange sitter foreløpig på gjerdet og avventer med å melde seg inn. Det er utrolig viktig med flest mulig medlemmer for å få litt «punsh» ovenfor politikere og andre som prøver å ta fra oss friheten til å drive med pengespilll.

– Jeg føler imidlertid at vi representerer mange spillere selv om de ikke har meldt seg inn enda. Folk er enige i standpunktene vi har uttalt til nå, så det er helt klart noe å bygge på. Vi er en non-profit forening. Det er selvsagt en del utgifter rundt markedsføring, så vi prøver å holde kostnadene så lave som mulig. Men får vi minst et par tusen medlemmer, så får vi mye mer slagkraft!

Dybwad brenner voldsomt for medlemmene sine, og hans største ønske er altså fortgang i medlemsmassen. Rett og slett et ønske om at folk skal få øynene opp for den viktige jobben de gjør og vil gjøre for alle pengespillere.

Hva hadde sport vært uten oddsspill

Dybwad mener sportsspill er en meget sentral brikke i sport med Travsporten som prakteksempelet, men også fotball og amerikanske idretter hadde ikke vært det samme uten sportsspill.

– Veldig mye av publikumsinteressen stammer fra oddsspill og utvalget av dette. TV-seere, inntekter og rammene rundt hadde vært på et helt annet nivå uten pengespill tilknyttet kampene og begivenhetene. Dette går hånd i hånd, forklarer Lars Dybwad.

Brennende ønske

Lars Dybwad avslutter intervjuet med en oppfordring og ønske om å gjøre som Pokerforbundet som får til sosiale tilstelninger rundt spill i Norge. Ikke minst gjeninnføre NM i odds og Tipping  som man hadde tidligere.

– Folk sitter liksom for seg selv og spiller. Selv tippelag må være underlagt Norsk Tipping. Det hadde rett og slett vært helt nydelig med litt sosiale lag igjen. Tenk om studentorganisasjoner kunne hatt noe rundt oddsspill. I Norge skal du liksom bare ha flaks for å vinne. Det er tydeligvis det eneste som er tillatt, avslutter han noe sarkastisk.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1278 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser