*
Bettingsider

Eksklusivt intervju med Drillo: Ønsker at VAR består

egil drillo olsen

Sist vi intervjuet Drillo var i desember 2019. Den gangen langet han ut mot inntreden av VAR (Video Assistant Referee) i toppfotballen. I den anledning viste han til flere episoder han så når han kommenterte fotball-VM i Russland året før. Det var første gang VAR ble benyttet i et verdensmesterskap.

Spesielt var det holding i trøya og de nye handsreglene som skapte irritasjon og et glødende engasjement hos vår tidligere landslagssjef. Vår tittel den gangen var «Drillo langer ut mot VAR».

Tok oss på senga

Overraskelsen var derfor stor når Drillo nå fortalte at han har snudd i sin oppfattelse av VAR. Fra å være en tydelig motstander for fem år siden lander han nå, så vidt, på å være for VAR-systemet.

Vi henviste til 2019-samtalen og minnet om irritasjonen hans for trøyeholding og de «nye» handsreglene. Selv om han nå er for at VAR skal bestå, måtte han likevel si seg enig i en fortsatt irritasjon over enkelte situasjoner i spillet;

Hvis du skal følge reglene kunne man nærmest dømt straffe på hver eneste corner. Og den handsregelen: Stakkars uskyldige forsvarsspillere. Ball som sparkes opp i en arm, eller når reporteren sier at han hadde armen i en unaturlig stiling. Men hvor pokker skal de gjøre av hendene da? spør Drillo med oppgitthet i stemmen.

Eller når man ser på forsvarsspillere som må løpe med henda på ryggen innenfor egen 16-meter.

Likevel drar han på det når han skal oppsummere sitt syn på VAR.

– Ufrivillig hands forekommer ikke og jeg mener fortsatt at det oppstår en del feil håndteringer, men jeg har likevel snudd i min oppfattelse av VAR og totalt sett lander jeg nok på å være FOR, uttaler Drillo som nok en gang vektlegger at det er «så vidt» et ja.

– Trøyeholding innenfor 16-meteren er en ting, men det er vel også et generelt problem uansett hvor på banen det oppstår. De som tar tak i trøya på en spiller, f.eks. på en kontring mot et lag i ubalanse, medfører jo at balansen gjenopprettes og trøyeholderne får sjelden gult kort en gang.

Han sammenlignet det med at forbrytere blir belønnet.

Har du sett noen utvikling i hvordan disse situasjonene vurderes?

– Jeg har fortsatt innvendinger mot fotballdømming generelt. Det som ødelegger aller mest klarer ikke dommerne å gjøre noe med. Filming og drøying av tid klarer de rett og slett ikke og håndtere. Det skjer nok aldri at en spiller får rødt kort i akkurat disse situasjonene, sier Drillo.

Og vi vet at nettopp filming og drøying av tid, ved siden av holding i trøya alltid har irritert ham grenseløst.

var norge

Fanger opp offsidesituasjoner

Drillo har alltid vært en klok mann med klare meninger og han ser både fordeler og ulemper med bruken av VAR i toppfotball.

Ja, jeg ser både fordeler og ulemper, men lander på å være FOR. Jada, ting tar lang tid og den handsregelen er håpløs, men det blir ofte mer rettferdig likevel. Særlig i forbindelse med offsiden kommer VAR veldig godt til sin nytte.

Har den spontane gleden forsvunnet?

Vi er enig i akkurat det, men undertegnede sitt største «problem» med VAR er mangelen på spontan glede når laget man heier på scorer mål.

Man må liksom holde igjen jubelen for å avvente en mulig VAR-inngripen. Man ser mye av det samme hos spillerne også. Første blikk er ofte mot dommer/linjedommer før man tør å slippe jubelen løs. Da forsvinner veldig mye av lidenskapen for journalisten sin del. Vi tok opp akkurat dette dilemmaet med Drillo;

– Jeg skjønner hvor du vil hen og kan ikke motsi det, men alt i alt havner jeg igjen på at det så vidt er mer fordeler enn ulemper. De (VAR) tar mye riktig, poengterer Drillo som igjen peker på det positive ved offsidesituasjoner som nå tas av VAR i veldig mange tilfeller.

Supporternes rolle

Hva tenker du om supporternes rolle i denne debatten? Flere norske klubber har hatt/skal ha avstemninger hvor fansens mening kan påvirke resultatet. Hvor viktig er det å lytte til supporterne i denne saken?

– Man skal selvsagt lytte til de, men hvis de skulle bestemme hadde det blitt mye rart. Det er andre som må bestemme dette og fatte beslutninger. Det er fint at de ytrer seg og vi må for all del lytte til dem, men at de skal bestemme noe i forhold til VAR? «Nei, nei» svarer Drillo klokkeklart!

Dersom VAR består:

Tror du teknologien kan videreutvikles for å redusere feilene, eller handler det primært om å øke kompetansen hos dommerne som bruker VAR? Hva må i så fall til? Kursing? Klarere retningslinjer?

– Det må jobbes videre med VAR og utvikles videre, svarer Drillo som likevel legger til at det faktisk ikke er så veldig mye på minussiden.

For øvrig et helt annet standpunkt enn hans ståsted i 2019 da VAR sin inntreden var helt i startfasen.

Vi avsluttet med å spørre om han kunne se for seg VAR 5-10 år frem i tid, og hva som må til for at han skal endre sitt ståsted fra «så vidt FOR» til kanskje å være VELDIG for.

– 5-10 år er veldig langt frem i tid. Jeg begynner å bli en gammel mann og det er ikke sikkert jeg er i live da svarer Drillo som fortsatte med å minne om at gjennomsnittsalderen for menn i Norge er 81 år (Drillo er 82 år).

Undertegnede ga klar beskjed om at slik må han ikke prate og at jeg håper han er blant oss i veldig, veldig mange år til.

Han avsluttet da med å håpe at vi prates igjen om 5 år til en ny debatt.

Author image

Stig Roar Deiler

1 Innlegg

Stig Roar Deiler er utdannet journalist. Han skriver frilans for Oddsnet, og har tidligere jobbet for flere store medier i Norge.