Betting Myter: De største mytene som omhandler betting
Ved å spille på oddsen (sportsbetting) omgis man av flere ulike myter, noe som kan påvirke både nybegynnere og mer erfarne oddsspillere. Enkelte av mytene kan sågar bidra til misforståelser om hvordan sportsbetting fungerer, og ikke minst kan det påvirke spillernes strategivalg.
Vi har sett nærmere på noen av de mest kjente mytene og forsøker å analysere hver og en av dem. Vi deler de inn i tre ulike kategorier: SANT, DELVIS SANT eller FALSK.
Målsettingen vår er at du skal sitte igjen med en bedre forståelse av de ulike mytene som omhandler sportsbetting, ikke minst for å kunne bli en bedre oddsspiller.
Myte: Spill på favoritten er en sikker strategi
Mange spillere går i fella ved å anta av favoritten «alltid» vinner, og at det derfor er lurest å utelukkende spille på oddsfavoritter. Statistisk sett vinner selvsagt favoritten oftest, men dette reflekteres også i oddsen som gis på bettingsidene – ofte med langt lavere avkastning. Husk at favoritter taper ganske jevnlig, og at gevinsten kan være liten sammenlignet med risioen.
Sannhetsvurdering: Delvis sant
Favoritter vinner ofte, men avkastningen er som regel lav og risikoen mye høyerre enn folk flest er klar over. Samtidig finnes det et fåtall av oddsspillere som faktisk klarer å gå med overskudd over tid, selv om de nesten utelukkende spiller på favoritter. Spill på favoritter er dog, for de aller fleste, ingen sikker strategi.
Myte: Hjemmebanefordel er «alltid» avgjørende
Hjemmebanefordel er et begrep de aller fleste kjenner til, fra flere sporter. Hjemmelaget får svært ofte en fordel i oddsen, nettopp fordi de spiller på hjemmebane. Fordelen kan dog variere mye avhengig av sport og ytre faktorer/omstendigheter.
Sannhetsvurdering: Delvis sant
Selv de beste lagene sliter ofte med å dra hjem seieren i mange bortekamper, mens de mot de samme lagene langt oftere vinner dersom kampen spilles på deres egen hjemmebane. Dette gjør seg også tydelig i oddsen.
Man kan overordnet si at hjemmebanefordelen har en viss innflytelse og ofte vil være avgjørende, men at den langt fra er en garanti for seier. Vær derfor forsiktig med å spille på et hjemmelag kun fordi de spiller på hjemmebane (sjekk tabellplassering, hjemmeform, eventuelle skader, suspensjoner m.m.).
Myte: Du kan vinne stort ved å satse på ekstra høye odds
Spill på lag eller utøvere med ekstra høy odds er ofte fristende, først og fremst fordi man kan oppleve høy utbetaling med liten innsats. Slike spill har imidlertid lav sannsynlighet for å gå inn, og på lang sikt vil de fleste slike spill gi tap.
Sannhetsvurdering: Delvis sant
Selv om slike spill kan gi store utbetalinger er sannsynligheten likevel lav for at de skal gå inn. Hyppige spill på høyoddsere er derfor risikabelt og kan gi store tap. Velg derfor hvor du plasserer innsatsen med omhu.
Spill på de høyeste oddsene krever ofte at du besitter ekstra kunnskap, kanskje informasjon som oddssetteren ikke sitter på. Overordnet er det selvsagt søken etter verdispill som gjelder, men likevel innenfor realismens og rimelighetens grenser – en vanskelig balansegang.
Myte: Tidligere resultater bestemmer utfallet av fremtidige spill
En del spillere tror at lag som har vunnet flere kamper på rad vil fortsette å vinne. Lagets form er selvsagt viktig, men man må aldri glemme at hver enkelt kamp består av mange ulike variabler å ta hensyn til (skader, suspensjoner, H2H, hvilken bane kampen spilles på m.m.).
Oddsselskapene inkluderer dog slike faktorer i beregningen av sine odds, slik at tidligere resultater ikke nødvendigvis reflekterer utfallet av fremtidige kamper.
Sannhetsvurdering: Falsk
Tidligere resultater kan gi en god pekepinn, men de resultatene alene garanterer ikke for fremtidige resultater. Husk at alle seiersrekker før eller siden tar slutt, uansett hvilken sport man snakker om. Husk også at sportsbegivenheter er komplekse, så det å basere alt på fortiden og tidligere resultater vil være misvisende.
Myte: Betting er en måte å tjene penger på i lengden
Denne myten er selve hovedgrunnlaget for at mange starter med oddsspill. Profesjonelle og en del erfarne spillere oppnår ofte avkastning på lengre sikt, men det krever både inngående kunnskap, analytiske ferdigheter og ikke minst disiplin – for å nevne noen av de viktigste faktorene. Overordnet har dog bookmakerne en margin som gjør det vanskelig for folk flest å vinne jevnt og trutt over tid.
Sannhetsvurdering: Delvis sant
Selv om det er mulig å tjene penger, krever det mer innsats og erfaring enn mange er klar over. For de fleste vil sportsbetting kun være en form for underholdning snarere enn en sikker inntektskilde.
En tidligere undersøkelse viste at 97% av alle oddsspillere faktisk gikk med tap over tid, noe som underbygger påstanden om at oddsspill for de fleste er en hobby som danner grunnlag for økt spenning i hverdagen.
Myte: Bookmakere justerer oddsen etter innsatsmønster
Hvis mange spillere satser på samme utfall, kan spillselskapene justere oddsen for å redusere sin risiko. Det betyr imidlertid ikke at oddsen automatisk gjenspeiler utfallet av kampen. Justeringen som skjer er først og fremst for å skape bedre balanse i innsatsene.
Sannhetsvurdering: Sant/Delvis sant
Oddsen påvirkes av innsatsene, så isolert sett er dette en sann myte. Husk dog at det ikke er synonymt med at for eksempel favoritten vil vinne.
Myte: Spillselskapene er alltid smartere enn oddsspillerne
Bookmakere har tilgang til sofistikerte modeller og ofte omfattende analyser, men motsatt kan oddsspillere ha fordeler ved inngående kunnskap om nisjeidretter eller ved spesialisering på enkeltligaer (f.eks. en lavere divisjon i Norge).
Faktisk kan enkelte sitte på så god informasjon at den overgår informasjonen oddssetteren sitter på. I slike tilfeller kan en godt informert spiller finne ekstra god verdi i markeder hvor bookmakeren/oddssetteren ikke sitter inne med samme detaljkunnskap – mest vanlig blant nisjeidretter.
Sannhetsvurdering: Delvis sant
Bookmakere har generelt en klar fordel, men kunnskapsrike spillere kan finne verdi ved å fokusere på bestemte markeder eller hendelser. Påstanden om at spillselskapene alltid vet best er derfor en sannhet med modifikasjoner.
Myte: Bookmakere stenger kontoer for spillere som vinner mye
Det er et kjent faktum at spillselskaper begrenser kontoer til spillere som enten vinner regelmessig eller som jevnlig identifiserer markedsfeil. Dette skjer fordi bookmakeren ønsker å beskytte sin egen margin.
Spillere som viser en ekstra evne til å finne verdi rammes ofte av ovennevnte. Det er dog sjelden at en konto blir fullstendig stengt. Det vanligste i slike tilfeller er at de reduserer spillernes innsatsgrenser.
Sannhetsvurdering: Delvis sant
Bookmakere kan begrense kontoer til vinnende spillere, men en fullstendig stenging skjer vanligvis bare i ekstreme tilfeller eller for dem som utnytter bonusordninger og annet.
Myte: Man må satse stort for å vinne stort
Mange går dessverre i den tro at høye gevinster kun oppnås ved å satse store beløp. Fasit viser imidlertid at det er fullt mulig med gode utbetalinger om man finner verdi i markeder med lav risiko.
Sannhetsvurdering: Falsk
Denne myten er rett og slett falsk og LANGT fra sannheten. Det er viktig å være klar over at høye innsatser kan øke risikoen for store tap. En langt mer bærekraftig tilnærming må være å anbefale fokus på verdi og strategisk satsing fremfor innsatsstørrelse.
Myte: Live betting gir større sjanser til å vinne over bookmakerne
Mange oddsspillere tror at live betting gir dem en fordel da de kan justere innsatsene underveis i kampen. Det åpner riktignok for flere strategier, men man må være klar over at oddsene under live betting ofte er veldig dynamiske.
De settes rett og slett for raskt å reflektere spillets gang. I denne anledning bruker bookiene avansert teknologi for å tilpasse seg, og det blir vanskelig for spilleren å kontinuerlig utnytte verdi.
Sannhetsvurdering: Delvis sann
Live betting kan gi fine muligheter for gode spill, men oddsene reflekterer vanligvis spillets gang temmelig nøyaktig, noe som reduserer spillerens fordel.
Myte: Spillselskapene har «alltid» riktig informasjon om et kamputfall
Bookmakerne har tilgang på mange ressurser og relevante data, men det betyr ikke at deres odds alltid reflekterer et nøyaktig sluttresultat. Oddsen til en bookmaker settes dessuten også ut fra forventet innsatsmønster, og disse tilpasses/justeres kontinuerlig.
Sannhetsvurdering: Falsk
Oddsen som settes er altså et resultat av beregninger og forventet innsatsfordeling, men ingen odds kan garantere riktig kamputfall.
Myte: Flere innsatser på én kamp øker vinnersjansene
Mange spillere liker å kombinere flere spill på samme kamp, som for eksempel målscorer, over/under-totaler, gule og røde kort, antall cornere m.m. Det øker selvsagt spenningen rundt en kamp, men en tanke er selvsagt også å øke potensielle gevinster. Men er dette den beste måten å spille på?
Sannhetsvurdering: Falsk
Det er viktig å være klar over at en slik strategi øker risikoen din, samtidig som det ikke gir høyere sannsynlighet for gevinst – snarere tvert imot. En strategi med flere spill på en og samme kamp kan også gjøre det svært komplekst.
Spill derfor med små innsatser om slike kombinasjonsspill er noe som tiltaler deg. Ja, du får økt spenning og slike bonger kan selvsagt gå inn med større gevinster, men på sikt bør man altså kalkulere med økt risiko.
Oppsummering
Det er anslått at rundt 97% av alle som driver med sportsbetting taper penger over tid, mens kun 3% klarer å oppnå lønnsomhet. Denne statistikken er basert på flere studier og analyser av spillervaner og bookmakeres marginer.
De få som faktisk tjener penger på oddsspill er ofte profesjonelle spillere som benytter seg av grundige analyseverktøy, samt metoder for å komme frem til verdi i oddsen som tilbys. Ikke minst er en suksessfaktor blant disse oddsspill i mindre markeder.
De vinnende spillerne er dessuten disiplinerte og strenge mot seg selv i forhold til bankroll-styring. De har også en disiplinert tilnærming til risiko der tålmodighet ofte er et stikkord.
Hovedbudskapet må være at spill på oddsen, som andre former for gambling, er laget slik at de fleste taper penger over tid, mens kun et fåtall og liten andel klarer å oppnå lønnsomhet. En realistisk forståelse av risikoer og utfordringer er derfor elementært.
Oppsummert kan man også si at de fleste mytene som omhandler sportsbetting inneholder elementer av sannhet. Men en del forenklinger og sågar misforståelser gjør dem ofte misvisende.
For å lykkes med sportsbetting kreves det derfor en god mix av kunnskap, strategiske ferdigheter og disiplin. Ikke minst er det en fordel om du nå sitter igjen med en bedre forståelse av de mest kjente mytene som dukker opp innenfor sportsbettingen. På den måten blir du bedre i stand til å unngå fallgruver og mulige misforståelser.