*
Bettingsider

Psykologi i Sportsbetting

Oddsspill kan være alt fra pur lidenskap til en hobby og en ekstra underholdningsfaktor i hverdagen. For enkelte kan det imidlertid innebære stor risiko og i verste fall medføre spillproblemer.

Oddsspill, også kjent som sportsbetting, er en aktivitet der man satser penger på et bestemt utfall av sportsbegivenheter eller andre hendelser. For de fleste er dette en måte å øke spenningen i hverdagen på, men for et fåtall kan det også medføre en avhengighet som i verste fall gir psykiske og økonomiske problemer.

Oddsspill har rett og slett en sterk psykologisk komponent som kan påvirke både beslutningstaking og vurderingsevne. Vi ser på de viktigste psykologiske faktorene ved oddsspill, som kan påvirke både positivt og negativt. Forhåpentligvis får du en bedre forståelse av de ulike faktorene, slik at du blir bedre i stand til å foreta sunne og ikke minst smarte valg.

Oddsspill som lidenskap og hobby

Sport er selve livet for mange. Interessen, enten den gjelder fotball, tennis, golf eller annet, er med på å øke gleden og spenningen i hverdagen. Etter at oddspill/sportsbetting virkelig fikk fotfeste har en stor andel av disse fått en ekstra faktor som gir dem en enda sterkere tilknytning til sporten og begivenhetene de følger.

Videre kan opplevelsen ved spill være en måte å teste og utfordre sin egen sportsforståelse. Noen har kanskje ekstra kunnskap om en sport, en kunnskap som gjør deg bedre i stand til å vurdere spillernes statistikk, samt foreta ulike sannsynlighetsberegninger. Dette kan bidra til å gjøre det ytterligere tilfredsstillende og engasjerende.

En typisk hobbyspiller setter for eksempel en eller flere små innsatser på en kamp, kanskje favorittlaget, eller en toppkamp som sendes på TV. Både engasjementet, spenningen og gleden ved å følge kampen blir ytterligere krydret når man setter et eller flere oddsspill – for eksempel målscorer, kampresultat, antall gule kort, antall cornere m.m.

Underholdningsfaktor og sosial tilknytning

Oddsspill kan fungere som et sosialt bindeledd blant venner og kollegaer. Det er ikke uvanlig at venner diskuterer og deler oddstips og ser kampene sammen for å dele spenningen.

OddsNet er et samlingssted for oddsspillere, der man deler og diskuterer tips med hverandre. Der man kan delta i ulike konkurranser og mye annet. Man har også ulike Facebook grupper der oddsspillere samles på samme måte. Slike samlingspunkt gir en følelse av fellesskap med likeverdige personer.

Oddsspill og potensielle spillproblemer

For de fleste er altså oddsspill synonymt med glede og spenning. Men for enkelte kan det medføre en avhengighet som byr på ulike problemer. Det kan rett og slett utløse en avhengighetsrespons som følge av at man stimulerer dopaminproduksjonen i hjernen, noe som er assosiert med belønning og glede. Dette kan medføre at enkelte satser mer enn de har råd til. Ikke minst søker disse personene større risiko for å vinne tilbake tapte penger.

Dette kalles «Chasing losses». Etter tap kan noen spillere nemlig forsøke å vinne tilbake det de har tapt gjennom ytterligere satsing. Dette kan fort føre til en ond sirkel der man i stedet taper enda mer. De som rammes kan oppleve økt grad av stressnivå, samt eventuelle økonomiske og psykiske utfordringer.

For dem som opplever spillproblemer, kan oddsspill føre til økt grad av angst, depresjon og kanskje også skam og skyldfølelse. Økonomiske tap er en ting, men konsekvensene kan også gå utover personlige relasjoner og ens velvære.

Forebygging og økt bevissthet

En viktig faktor for å unngå at man opplever spillproblemer er forebygging og bevissthet rundt risikoen ved oddsspill.

Mange bookmakere, både i Norge og internasjonalt, tilbyr nå spillgrenser og informasjon rundt det som kalles «ansvarlig spill». Dette skal hjelpe den enkelte spiller med å kontrollere både tid og penger man bruker på oddsspill.

Det å ha en bevisst tilnærming til risiko og egne spillvaner kan redusere risikoen og/eller sannsynligheten for at oddsspill blir et problem. Setter man en spillgrense og klarer å holde seg til den, kan man kontrollere og opprettholde sportsbetting som en sunn og kontrollert aktivitet.

Oppsummert er altså oddsspill en hobby og kilde til spenning for de aller fleste. Det er dog avgjørende at du er bevisst på risikoen som følger med. Klarer man å holde det under kontroll blir det en lidenskap som beriker interessen for sport.

Men for enkelte, spesielt de som rammes av avhengighet, kan gleden ved oddsspill fort forvandles til utfordringer som går utover både mental helse og din personlige økonomi. Vi anbefaler derfor en sunn tilnærming til oddsspill der stikkord er selvinnsikt, disiplin og et mest mulig bevisst forhold til hvordan spill kan påvirke din hverdag.

Nærmere vurdering av de psykiske faktorene

For å sette deg i en bedre posisjon til å forstå elementene bak oddsspill, samt minimere risikoen for å gå på en ordentlig smell, tar vi en liten gjennomgang av de vanligste fellene.

Forståelse av risiko og belønning

  • Spillere har en tendens til å legge for mye vekt på små sannsynligheter dersom en høy gevinst lokker. Dette gjør det vanskelig med en objektiv vurdering, samt kalkulere og vurdere risiko ved spillet.
  • En teori (prospektteori) viser at spillere ofte søker større risiko for å kompensere for tidligere tap. Dette fører veldig ofte til dårlige valg, spesielt rett etter et tap.

Overdreven selvtillit

  • Mange spillere tror de kan slå oddsene basert på sin egen kunnskap, selv om sannsynlighetsberegning taler mot dem. Det fører ofte til hyppigere og mer risikofylte spill.
  • En illusjon om kontroll er også en vanlig fallgruve. Disse spillerne tror de kan påvirke et utfall som i praksis er helt tilfeldig.

Chasing losses

  • En av de vanligste fellene er å øke innsatsen for å vinne tilbake det tapte. Da mister man fort evnen til en rasjonell tilnærming til et oddsspill.
  • Humør og følelser spiller en stor rolle ved oddsspill. Spillere som opplever positive følelser etter en seier kan få et overdrevent håp om fremtidige gevinster. Samtidig kan spillere som nettopp har tapt på et oddsspill ta impulsive og lite gjennomtenkte valg.

 Tankefeller og kognitive skjevheter

  • Spillere vurderer gjerne sannsynligheten for et bestemt utfall basert på hvor lett de kan huske lignende hendelser. En uventet seier i en kamp kan derfor føre til at man overestimerer sannsynligheten for fremtidige seire.
  • Spillere går ofte i en felle ved å lete etter informasjon som bekrefter deres egne teorier om spill. Dette fører fort til feilvurderinger.

Viktige faktorer å ta hensyn til

Analytiske ferdigheter

  • En analytisk tilnærming kan minimere påvirkning fra emosjoner. Ved å benytte seg av data som form, skader og ulike statistikker blir du i bedre stand til å foreta bedre beslutninger.
  • «Langsiktig verdi» er et stikkord som i aller høyeste grad bør gjelde når man snakker om oddsspill. For å gjøre de beste valgene bør du derfor tenke langsiktig og ikke jakte kortsiktig gevinst på såkalte «sikre» spill. «Sikre» spill finnes ikke!

Selvdisiplin og spillforståelse

  • Selvdisiplin er noe av det aller viktigste ved sportsbetting. Det betyr å sette klare grenser, både for innsats og antall spill. Det gir deg en sunn tilnærming til oddsspill og minsker sjansen for at du havner i uføre.
  • En vanlig anbefaling er å fokusere på gradvise gevinster og en nøktern risikovurdering. Det vil i så fall redusere risikoen for impulsive spill (som sjelden vil være smart på sikt).

Påvirkning fra grupper

  • Sosiale medier og spillmiljøer kan påvirke oddsspillere til å ta valg de ellers ikke ville tatt. Dette kalles av enkelte for «gruppetenkning». For de som følger tips kan dette gi en illusjon av kunnskap eller trygghet.

Feiltolking for å støte et ønsket utfaldd

  • Etter et tap søker mange en rask tro om å vinne tilbake det tapte. Ofte i den tro at man har funnet et «sikkert tips», et såkalt «gulltips» som ikke kan slå feil. I en slik sinnstilstand har man imidlertid en tendens til å tolke informasjon på en måte som støtter sitt ønskede utfall – snarere enn det som vil være et sannsynlig utfall.

Konkrete råd for å finne gode spill

Prøv å foreta en objektiv analyse der du opprettholder emosjonell kontroll. Ved bruk av dataanalyse og en statistisk forståelse for en sport reduserer du dessuten risikoen for såkalte impulsspill og kognitive skjevheter.

Et konkret tips kan være å spille på noe du har ekstra forståelse og kunnskap om. Det kan være tennis, en lavere divisjon (fotball) i Norge eller England, NBA eller annet. Stikkordet er å ikke gape over for mye der tilfeldighetene spiller en for stor rolle. Jo mer kunnskap du klarer å innhente før et oddsspill, jo sterkere står du til å vurdere om det er verdi i oddsen til bookmakeren/spillselskapet.

Oppsummert kan man si at ved å forstå hvordan psykologien bak et oddsspill fungerer. så kan man oppnå en mer rasjonell tilnærming og samtidig redusere risikoen for å ta dårlige valg.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1314 Innlegg

Jeg har skrevet artikler, blogger og tips for OddsNet i mange år. Med min bakgrunn som journalist og tekstforfatter, er dette en jobb som står mitt hjerte nær. OddsNet er rett og slett mitt andre hjem og en nettside jeg besøker daglig, året rundt – også utenfor jobbsammenheng.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser