Magefølelse i oddsspill
Har du noen gang vært i en situasjon der du har gjort all din research, studert form, kjenner til lagnyhetene, funnet verdispillet ditt, men likevel er det noe som sier deg at du ikke skal spille på det du først bestemte deg for? I så fall er det nok magefølelsen som slår inn.
Magefølelse kan også beskrives som en «fornemmelse» eller en «sjette sans», og refererer seg til den tilfeldige innsikten man får som ikke er underbygget av fakta eller logikk, alternativt noe halvveis mellom intuisjon og forutanelse, om man vil.
Men hva er det som ikke passer? Er det at laget du bestemte deg for kanskje ikke vil vinne, eller er det at oddsen viste seg å være for lav til å sette spillet? Det kan nok være begge deler, men for hobbyspillerne er det størst sjanse for at det er førstnevnte.
Er magefølelse en kognitiv skjevhet?
Gitt at magefølelsen er en refleksjon av vår intuisjon eller fornemmelse, så er den basert på våre tidligere erfaringer og kunnskap, og dermed ikke en pålitelig kilde til informasjon. Den bør derfor ikke være den eneste faktoren som tas i betraktning når man tar beslutninger, og spesielt ikke når det gjelder oddsspill. Selv om man gjerne vil tro at intuisjonen vår kan gi oss en fordel i oddsspill, kan følelsene føre til impulsive, ubegrunnede beslutninger og dermed store tap, og på den måten er magefølelsen en kognitiv skjevhet.
Mange mener at det å følge magefølelsen er en måte å være tro mot seg selv på mens andre mener at den gir en ekstra kunnskap som ennå ikke kan beskrives, men noe av det mest irriterende med den, er at ingen av oss eksakt vet hva den skyldes. For alt man vet kan det være et produkt av underbevisstheten, og selv om magefølelsen kan være ganske nøyaktig i mange daglige situasjoner, kan det være at det er for mye risiko involvert når det gjelder oddsspill.
Det kan lett hevdes at det å stole på magefølelsen er en dårlig spillstrategi, for det er mange tilfeller der man ikke vet hva instinktet styres av, men dårlige spillavgjørelser kan i høyeste grad være et resultat av at følelser er involvert.
Følelser er ikke avgjørende
Magefølelser er mer basert på følelser, enn fakta eller bevis. Følelser alene er dessverre ingen erstatning for omfattende forskning som underbygger beslutninger om oddsspill. Dette blir enda tydeligere når man observerer eller sammenligner atferden til vellykkede oddsspillere med atferden til hobby- eller rekreasjonsspillere.
Vellykkede spillere er vanligvis svært metodiske i sin tilnærming og bruker en rekke strategier for å oppnå en fordel i forhold til bookmakeren, også for å begrense potensielle tap, og de analyserer kontinuerlig resultatene sine for å forbedre seg. Den gjennomsnittlige hobbyspilleren er derimot mer tilbøyelig til å gjøre valg basert på en personlig mening, eller til og med en flyktig tanke der det vanligvis ikke er noen analyse eller konkret «prosess» involvert.
Faktum er at vellykkede spillere anstrenger seg for å forkaste følelser i stedet for å omfavne dem. Å stole på magefølelsen underbygger den naive forestillingen om at suksess i oddsspill handler om flaks, mens en dyktig spiller vil hevde det motsatte: Du skaper din egen flaks.
Ønsker man å omfavne sin magefølelse er det nok bedre å prøve lykken i lotto eller på et kasino der alle sannsynligheter på forhånd kan beregnes nøyaktig for å se om man klarer å vinne der på lang sikt.
Følelser kan påvirkes og er vanskelige å kontrollere
Magefølelsen kan påvirkes av eksterne faktorer som for eksempel nyhetskilder og sosiale medier. Hvis man for eksempel er omgitt av input som representerer et annet syn på en kommende hendelse enn hva man selv har, er det ikke usannsynlig at man begynner å tvile på egen tankeprosess, eller til og med endrer mening helt og holdent. Uansett om man ender opp med et optimistisk eller pessimistisk syn, så kan det synet være skjevt.
Magefølelser kan være ekstremt vanskelige å ignorere eller undertrykke fordi hjernen vår er innrettet til å reagere på visse stimuli med bestemte følelser, og det er nesten umulig å overstyre disse reaksjonene. Mange mennesker mangler dessuten ferdigheter eller verktøy for å identifisere, bearbeide og håndtere følelsene sine, noe som gjør det enda vanskeligere å kontrollere dem.
Magefølelse og disiplin
Når vi stoler for mye på magefølelsen når vi tipper på oddsen, er det nok fordi vi mangler disiplin. Vi ser bort fra viktigheten av å finne en matematisk fordel og legger for mye vekt på hvordan vi føler oss inni oss. Vi blir selvtilfredse og dermed mer tilbøyelige til å ta impulsive avgjørelser.
Alle vellykkede oddsspillere vil fortelle at profitt oppnås ved å utvikle og anvende en velprøvd metodikk. Derfor baserer vellykkede tippere strategiene sine på tidligere og/eller nåværende data eller trender, og gjør en bevisst innsats for å se bort fra personlige tanker og følelser.
Men uansett hvor erfaren man er som oddsspiller, er det aldri lett å ignorere intuisjonen. Det føles unaturlig, men det er bare noe man må venne seg til. Men oddsspill handler ikke bare om å analysere tall, for det er andre faktorer som må tas i betraktning, og noen ganger vet magefølelsen best, men å stole på denne følelsen for ofte kan føre til dårlige resultater.
Oddsspill handler om sannsynlighet, verdi og andre faktorer, og instinktet alene kan ikke oppdage disse tingene. Magefølelsen kan nok bare underbygge eller forsterke troen på en tenkt vinner, dog med varierende hell.
Hva påvirker magefølelsen?
Enten vi er klar over det eller ikke, så påvirker tallene bookmakerne presenterer for oss, hvordan vi ser på et spill. Bookmakerne kopierer jo hverandre, så hvis de som kommer først har feil, så vil alle straks legge ut samme feil. Hvis man for eksempel ser at det ene laget er favoritt, vil din første reaksjon være at du ser på dette som det beste laget.
Det man ikke er klar over er at hvis man hadde sett kampoppsettet før man så oddsen, så kunne man godt ha kommet til den konklusjonen at den oddsmessige outsideren faktisk er det beste av to gitte lag.
Dette er grunnen til at man bør forsøke å vurdere kamper før man ser på oddsen, slik at den ikke påvirker vår research. Hvis det senere viser seg at man er for langt unna, er det mulig at man har gått glipp av noe, for eksempel et eller flere viktige forfall, men i mange tilfeller vil dette hjelpe deg med å finne en fordel som ligger utenfor oddssetternes innflytelse.
Det kan jo være slik at underbevisstheten hele tiden har visst at en kamp ikke skal være 40-30-30 – som oddsen fra bookmakerne kan tilsi – men heller 35-30-35. I stedet for å gjøre en objektiv vurdering, begynner man kanskje å lete etter faktorer som tilsier at riktig odds vil tilsvare vinnersjanser på rundt 45-30-25.
Og så, når man er ferdig og sier seg fornøyd med det man har kommet frem til, er det likevel noe som sier deg at man ikke skal spille på det man har kommet frem til. Det kan da være «magefølelsen» eller et instinkt som trer frem og forteller at man kanskje har gjort en feil.
Kanskje man likevel leverer spillet av frykt for at det tross alt kan gå inn, eller kanskje man heller velger ikke å gjøre noe og bli sittende på gjerdet, da med en risiko for at spillet går inn. Det kan slå begge veier, men det vi husker i ettertid er som regel de gangene magefølelsen var riktig, ala «faen, jeg skulle ha stolt på magefølelsen».
Komfortsone
Som en ny oddsspiller holder man kanskje fortsatt på å finne ut hva som er gode vaner og hva som er dårlige vaner. En felle nye spillere ofte går i er å holde seg innenfor komfortsonen sin. Dette kan være å satse på over-markeder eller å holde seg til å satse på favoritter, og gjerne dersom de spiller på hjemmebane.
Nye spillere eller hobbyspillere foretrekker som oftest å tippe på at noe skal skje, i motsetning til at noe ikke skal skje, mens vellykkede spillere ikke har slike preferanser fordi de bare ser bare på den oddsen som tilbys.
Om det blir over 2.5 mål i kampen kan enten besvares med Ja eller Nei, og det samme gjelder om en spiller vil score eller få gult kort. En fordel med å tippe på at noe skal skje, er at spillet kan være i livet helt til kampen er over, med mindre det er avgjort til din fordel før den tid. Spiller man eksempelvis under 2.5 mål i kampen, kan spillet i enkelte tilfeller være tapt før pause, mens spillet på over 2.5 vil være i livet til siste slutt eller til det er vunnet.
Man kan analysere en kamp og finne ut at oddsen for under er bedre enn oddsen for over, men så får magefølelsen din deg til å tro at dette kan være en kamp som går over. Det kan så klart være magefølelsen din, men det kan også være at du bare leter etter en unnskyldning for å spille innenfor komfortsonen din igjen… som da vil si at du spiller for underholdning med håp om å tjene litt penger, og faktisk ikke med mål om å tjene penger.
Kanskje bare ignorere magefølelsen?
Spesielt i tilfeller der man søker etter verdi, vil man fra tid til annen finne seg selv i å spille på høye odds. Magefølelsen vil kanskje fortelle at man ikke er komfortabel med å spille på høye odds fordi sjansen til å vinne på kort sikt er lav, men din gode spillstrategi tilsier at du fortsetter.
Årsaken er at en god oddsspiller med en god spillstrategi har en sterk tro på at hen vil tjene penger på lang sikt. Det er derfor ingen grunn til å bekymre seg for kortsiktige resultater eller andre faktorer, så lenge oddsspilleren tror at hen har en solid spillstrategi som vil gi penger på sikt. Tankegangen er at alt vil jevne seg ut over tid, så magefølelsen spiller uansett ingen rolle.
Det er uansett vanskelig å avskrive den rollen magefølelsen kan ha i spill, for den kan jo være riktig i enkelte tilfeller, men på lang sikt vil man oppdage at en god og solid analysemetode vil gå seirende ut.
Magefølelsen er således noe man bør være forsiktig med, og selv om det å lytte til den fra tid til annen kanskje ikke gjør så mye skade på lang sikt, er det viktig å ikke la den dominere spillstrategien din.