Confirmation Bias: Selvbekreftende skjevheter
En av de mest betydningsfulle bias innen sportsbetting er utvilsomt Confirmation Bias, som er ekstremt relevant og viktig å forstå uansett om du er profesjonell eller hobbytipser.
Hva er Confirmation Bias?
Confirmation Bias (Selvbekreftende skjevheter på norsk) betyr at man har en tendens til å oppsøke informasjon som passer med et bilde man allerede har, altså en virkelighetsoppfattelse som allerede eksisterer, mens man samtidig ignorerer informasjon som motsier ting i dette bildet.
Jo sterkere man er knyttet til en sak, desto vanskeligere blir det å endre oppfatning, og denne skjevheten kan føre til et forvrengt syn på de sanne vinnersjansene, og kan føre til at oddsspillerne overvurderer sjansene for å lykkes, akkurat som ved optimistiske skjevheter.
En oddsspiller kan for eksempel bare ta hensyn til statistikk som støtter idéen om at et bestemt lag vil vinne, og se bort fra statistikk som tyder på noe annet. Dette kan føre til at oddsspillerne tar beslutninger basert på ufullstendig eller unøyaktig informasjon, noe som i siste instans kan føre til dårlige beslutninger og tap fordi dette ofte fører til feilvurderinger.
Men ved å være bevisst på denne tendensen og forsøke å overvinne den, kan man forbedre sin kritiske tenkning og analytiske evner. Å gjenkjenne og unngå selvbekreftende skjevheter er derfor avgjørende for å kunne ta velinformerte beslutninger og oppnå suksess i ulike sammenhenger.
Eksempler på Confirmation Bias
Selvbekreftende skjevheter kan føre til at man tar feil avgjørelser, og her er noen eksempler på dette i oddsspill der oddsspillere:
- Kan ha et favorittlag, og kanskje har en tendens til å satse på dette laget uavhengig av oddsen eller det andre laget sine prestasjoner, og denne skjevheten kan forsterkes når laget gjør det bra i kampene sine.
- Selektivt kan ta hensyn til data som støtter deres forutinntatte meninger, mens de ignorerer andre relevante data.
- Kan overvurdere et tips fra en venn, og se bort fra mer objektiv informasjon som strider mot deres forutinntatte oppfatninger.
- Kan feiltolke data slik at de passer med deres eksisterende oppfatninger. De kan for eksempel tro at et lags tidligere tap er et avvik fra det normale, og at de til slutt vil finne tilbake til sin tidligere form, selv om det ikke finnes bevis som støtter denne troen.
- Kan avvise ekspertuttalelser som ikke stemmer overens med deres forutinntatte meninger eller fordommer. Dette kan føre til at de går glipp av verdifull innsikt eller satser uklokt basert på feilaktige antakelser.
Alt i alt er det viktig for oddsspillere å være åpne og objektive når man evaluerer data, samt å oppsøke ulike perspektiver for å redusere effekten av selvbekreftende skjevheter.
Selvbekreftende skjevheter spiller også en avgjørende rolle når det gjelder å hindre spillere i å utforske nye og potensielt mer effektive spillstrategier. I stedet har man en tendens til å klamre seg til sin eksisterende tilnærming, selv når den ikke fungerer.
Media hjelper sannsynligvis ikke
Sportskommentatorer, eksperter, bloggere, podcaster og journalister har stor innflytelse på den offentlige opinionen. Men tendensen vår til å følge de som har lignende synspunkter som oss selv, i stedet for å følge motstridende synspunkter, kan føre til et skjevt og dårlig informert perspektiv. Dette er spesielt problematisk for tippere, ettersom sportsmedier kan ha en negativ innvirkning på deres evne til å se muligheter, utfordre overbevisninger eller akseptere fakta.
Det er ikke uvanlig at oddsspillere søker etter artikler og statistikk som støtter deres egne synspunkter, for eksempel ved å vise til et lags hjemmebanestatistikk for å rettferdiggjøre et spill, mens de ser helt bort fra annen relevant informasjon. En dyktig tipper utvikler imidlertid en vane med å analysere store datamengder og danne seg sin egen sannhet, i stedet for å stole på et enkelt perspektiv.
For å overvinne den negative effekten av selvbekreftende skjevheter og forbedre beslutningstakingen i oddsspill, er det viktig å være fordomsfri, vurdere flere synspunkter og kontinuerlig evaluere og oppdatere strategiene sine basert på pålitelige data og analyser. På den måten øker man sjansene for å lykkes med oddsspill.
Det første steget for å motvirke selvbekreftende skjevheter, er å stille seg selv følgende spørsmål: “Finnes det noen nye faktaopplysninger som faktisk ville fått meg til å endre oppfatning?” Dersom man ikke klarer å komme opp med et svar her, så har man avslørt seg selv, for da har man allerede bestemt seg for hvordan utfallet “må” være.
Hindsight Bias: Etterpåklokskapens skjevheter i oddsspill
Ved å lære om fenomenet kan du bli en bedre oddsspiller. Les mer her!
Optimism Bias: Optimistiske skjevheter i oddsspill
Det er viktig å forstå Optimism Bias som en sportsbetter. Bli smartere her!