Kognitive skjevheter (bias) i forbindelse med oddsspill
Uttrykket «kognitive skjevheter» kommer fra «Bias» på engelsk som igjen kommer fra det franske adjektivet «Biais», som betyr «skrå» eller «skråstilt», men det kan også omtales som en skjevhet eller en favorisering.
Den største fallgruven for oddsspillere er tilstedeværelsen av kognitive skjevheter i hjernene våre som kan overskygge dømmekraften og få oss til å ta lite veloverveide avgjørelser når vi skal gjøre våre valg med hensyn til hva vi skal spille på, og noe av det skal vi se på i denne artikkelen.
Eksempler på kognitive skjevheter som er viktige å forstå som sportsbetter:
Hva er kognitive skjevheter?
En kognitiv skjevhet er kort fortalt en forhåndsholdning for et synspunkt, eller en idé.
Når vi behandler og tolker informasjon for å ta avgjørelser, blir vi konstant påvirket av indre tanker og tro som ikke nødvendigvis er rimelige, pålitelige eller nøyaktige. Kognitive skjevheter kan blokkere eller filtrere virkeligheten i en situasjon, men den gode nyheten er at prosessen med å ta beslutninger kan forbedres ved først å være klar over, og deretter kjenne igjen de kognitive skjevhetene, før man aktivt tar skritt for å dempe eller fjerne effektene av dem.
En kognitive skjevhet oppstår fordi hjernen må forenkle når den sorterer og tolker informasjon, og det skyldes ofte at man må eller ønsker å handle spontant basert på intuisjon, for å finne mening og mønster, eller for å velge noe i en overflod av informasjon.
Den fører videre til en tilbøyelighet til å tolke vekk informasjon som er i strid med eksisterende virkelighetsoppfattelse i stedet for å endre mening. Dette kalles gjerne en selvbekreftende skjevhet (“confirmation bias”), som betyr at folk har en tendens til å oppsøke informasjon som passer med det verdensbildet de allerede har.
Heller enn aktivt å vurdere alle mulige utfall, så vurderer man situasjoner raskt og intuitivt, og går for det første svaret som «magefølelsen» vår kommer opp med. Denne måten å ta valg på kan være ganske god, men er langt fra perfekt.
Problemet oppstår når vi møter mer kompliserte valgsituasjoner som krever langsom og analytisk tenkning. Da gjør vi systematiske feil fordi hjernen vår overforenkler og da ofte ved å gi oss «rett svar på feil spørsmål». Vi bytter ut et vanskelig spørsmål ved i stedet å svare på et enkelt spørsmål, ofte uten å merke at det er dét vi gjør, for eksempel:
Hvem vinner kampen mellom X og Y?
I stedet for å analysere relevante faktorer, og bruke tid på et velbegrunnet svar, så svarer vi heller på hva vi vil og hva vi håper skal skje, som jo er langt enklere.
Kognitive skjevheter er i og for seg ikke noe negativt, for dette er noe man finner hos alle mennesker på ulike områder. Fordelen med disse kognitive skjevhetene er jo at de kan rettes opp, mens ulempen er at det kan ta litt tid, og veldig lang tid dersom man skal ha alt i vater.
Hvorfor har vi kognitive skjevheter?
Vi tenker på denne måten fordi det er helt nødvendig å forenkle verden rundt oss for å kunne leve i den. Selv om menneskehjernen er utrolig imponerende, så har den klare begrensninger i hvor mye informasjon den klarer å ta hensyn til på en gang. For å spare på kreftene bruker vi derfor forenklede tommelfingerregler, som produserer et raskt svar basert på et lite utvalg av all tilgjengelig informasjon.
I hverdagslivet fungerer dette svært bra! Bare tenk på hvor raskt man bestemte seg for hva man skulle gjøre en gang når en ball kom i din retning. Man stoppet høyst sannsynlig ikke opp for å utføre en formell beregning av sannsynligheter og konsekvenser, for dersom man hadde gjort det, så hadde ballen for lengst truffet deg eller ligget død et sted. Det er derfor vi har disse kognitive skjevhetene og de er basert på forenklede beslutninger som i de fleste tilfeller fungerer godt.
Forskning har vist at bare å være klar over disse beslutningsfellene ikke har noen effekt i seg selv. Økt bevissthet er det første steget, men for å bli en bedre beslutningstaker så må man aktivt øve seg på å koble på den langsomme rasjonaliteten når det virkelig trengs, for eksempel når det er flere dager igjen til en fotballkamp starter, og man ønsker å plassere et spill på den.
I oddsspill har man mange typer kognitive skjevheter som det kan være verdt å bryne seg litt på, og de første vi skal se på relaterer seg til optimisme og selvbekreftelse.
Avsluttende ord
Oddsspill er som livet selv for man kan være heldig mens man gjør feil ting, og uheldig mens man gjør de riktige tingene, men for å oppnå vedvarende suksess må man velge den rette veien, selv om den ikke alltid gir umiddelbare resultater.
En lønnsom strategi for oddsspill er ikke satt sammen på måfå og den krever omfattende research og analyse. Det er alltid en grunn til at en vinnende metode gjør det bedre enn markedet, og da vanligvis fordi den kan identifisere overprisede «verdiodds».
Når man utvikler sin strategi, er det viktig å stille noen kritiske spørsmål:
- Hvilke metoder bruker du for å finne verdispill?
- Hvilke unike innsikter eller fordeler har du som gjør deg i stand til å slå markedet?
Ved å tenke grundig gjennom disse faktorene og ha en disiplinert tilnærming kan man øke sjansene for å lykkes med oddsspill, akkurat som når man driver en vellykket bedrift.
Et viktig poeng å huske på er at håp ikke kan påvirke sportsresultater eller sannsynligheter, og at vellykkede resultater innenfor oddsspill bare kan oppnås med en matematisk fordel på lang sikt.
Selv om man vet at det kan være utrolig utfordrende å overbevise en gambler om å endre tankesettet sitt og endre tilnærmingen sin til det bedre når de først har blitt fastlåst i sine vaner, så vil det å samle bevis, utforske ulike perspektiver, utfordre egne oppfatninger og til og med stille spørsmål ved bloggere, være måten å forbedre seg på.